Transparency International
Prema preliminarnim podacima šteta od poplava na području SBK/KSB je oko 4,8 miliona KM
Prema preliminarnim podacima šteta od poplava na području SBK/KSB je oko 4,8 miliona KM
Aktuelno

Prema preliminarnim podacima šteta od poplava na području SBK/KSB je oko 4,8 miliona KM

Planet obuca

U četiri općine u Srednjobosanskom kantonu, u kojima je zbog nedavnih poplava proglašeno stanje prirodne nesreće, šteta iznosi oko 4,8 miliona maraka, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović, naglasivši kako se štete na terenu još zbrajaju i da se radi o preliminarnim podacima.

Prema preliminarnim izvještajima, šteta na području općine Busovača iznosi 3,5 miliona maraka, na području općine Travnik 738.000, u općini Novi Travnik 299.745, te u općini Kiseljak 262.000 maraka.

Stipinović ističe da su iz ove četiri općine upućeni i zahtjevi za izdvajanje novca za hitne mjere sanacije te da se očekuje da odluka bude donesena na sjednici Vlade SBK/KSB iduće sedmice.

Naravno da oni traže više novca pa je, recimo, Općina Busovača tražila milion maraka. Međutim, mislim da će izdvojena suma biti mnogo manja, jer nema dovoljno sredstava i svima je jasno da se štete nikada ne mogu potpuno nadoknaditi. U prvoj fazi idemo na to da općine plate početne troškove, poput onih za mašine, gorivo i dnevnice, dakle sve što je prioritet. Kasnije će se, u drugoj fazi nakon konačnih procjena štete, kroz projekte raditi na obnovi i sanaciji regionalnih puteva, mostova i slično – dodao je on.

Po njegovim riječima, nakon što kantonalna Vlada donese odluku o izdvajanju novca, bit će upućen zahtjev i federalnoj Vladi koja, uz općine i kantone, takođe ima obvezu da pomogne u saniranju nastalih šteta.

Mi smo kanton koji je poznat po poplavama, a iz iskustva znam da je stanovništvo pogođeno poplavama i ranijih godina dobilo simboličnu pomoć za nastale štete – rekao je direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu.

Naglasio je kako su mjere prevencije, među kojima su čišćenje riječnih korita i odvodnih kanala, jedini način da se i u budućnosti izbjegnu štete, dodavši da za te namjene Vlada SBK/KSB godišnje izdvaja pola miliona maraka i da se u ove aktivnosti mora uključiti cjelokupno društvo.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!