Prije 35 godina otvorene 14. ZOI 84 u Sarajevu: Travničani imali posebnu ulogu
Prije 35 godina otvorene 14. ZOI 84 u Sarajevu: Travničani imali posebnu ulogu
Aktuelno

Prije 35 godina otvorene 14. ZOI 84 u Sarajevu: Travničani imali posebnu ulogu

Na današnji dan prije 35 godina u Sarajevu su otvorene 14. zimske olimpijske igre, jedan od najznačajnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine.

Međunarodni olimpijski komitet je organizaciju igara povjerio Sarajevu, 1978. godine na zasijedanju u Atini. U konkurenciji su još bili japanski Sapporo i švedski gradovi Falun i Göteborg zajedno.

Na igrama je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja. Ovakav logistički izazov realizovali su, između ostalih i naši Travničani, a veliki broj njih je zbog svoga iskustva bio angažovan u samoj organizaciji, pripremama zimskih borilišta, suđenju i drugim zadacima.

Nekako najviše uspomena sa ZOI 84 imaju članovi KUD Borac Travnik, zasigurno jednog najboljih kulturno umjetničkih društava u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ceremoniji svečanog otvaranju na stadionu Koševo prisustvovalo je 60.000 gledalaca, a oko dvije milijarde ljudi pratilo je spektakl preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić, a olimpijsku zakletvu je izgovorio alpski skijaš Bojan Križaj. Takmičenja su održana u alpskom skijanju (Bjelašnica i Jahorina), bobu i sankanju (Trebević), hokeju i umjetničkom klizanju (Zetra i Skenderija), biatlonu, nordijskom skijanju i skokovima (Igman).

Najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili britanski par u umjetničkom klizanju Jayne Torvill – Christopher Dean, istočnonjemačka klizačica Katarina Witt, pobjednik olimpijskog spusta na Bjelašnici Amerikanac Bill Johnson, Finkinja Marja-Liisa Hämäläinen u skijaškom trčanju, Kanađanin Gaétan Boucher i Njemica Karin Enke u brzom klizanju, te prije nekoliko dana preminili skijaški skakač Matti Nykänen.

Od domaćih takmičara iz tadašnje SFR Jugoslavije najveći uspjeh ostvario je slovenski alpski skijaš Jure Franko, koji je osvojio srebro u veleslalomu, što je tada bila prva madalja za SFRJ na zimskim olimpijadama.

FENA/Agencija DAN