Arhiva

Priopćenje OO HDZ 1990: “TRAVNIK KAO MOSTAR, A NE MOSTAR KAO TRAVNIK”

Raduje nas činjenica da se ponovno, doduše opet stidljivo, pokušava nametnuti pitanje realizacije ustrojstva Travnika s ustavnim amandmanima iz 1997.g. i 1998. godine.

Naime, tim amandmanima na Ustave Federacije BiH i Kantona Središnja Bosna je propisano da će Travnik biti ustrojen na načelima ustroja sjedišta Hercegovačko Neretvanske Županije.

Podsjećanja radi, temeljna načela na kojima je ustrojeno sjedište HNŽ-a (Mostar) su: nemogućnost majorizacije konstitutivnih naroda, izborne jedinice, minimalne i maksimalne nacionalne kvote u gradskom vijeću te nemogućnost preglasavanja i nametanja neprihvatljivih rješenja za neki od konstitutivnih naroda, što je potvrdila i presuda Ustavnog suda Federacije BiH vezane uz Mostar.

Dakle ova presuda je potvrdila da takav vid zaštite nacionalnih interesa nije protuustavan.

Vidimo da se iz sredstava javnog priopćavanja i HDZ BiH (OO Travnik i ŽO ŽSB) pridružuje inicijativi koja se već nekoliko puta pokreće na sjednicama Općinskog vijeća Travnik od strane vijećnika HDZ 1990 (Tomislav Rajić):

“ Da se općina Travnik proglasi gradom“.

Vjerujemo u iskrene namjere, i OO HDZ 1990 će, kao i do sada, dati svoj puni doprinos konačnoj realizaciji ove ustavne obveze, s obzirom da između ostalog na tome temeljimo svoje političko djelovanje.

Na kraju krajeva naši članovi su i do sada bili glavni inicijatori i nositelji svih aktivnosti vezanih uz ovo pitanje.

Čak su i predstavnici Ureda visokog predstavnika, OESCE-a i drugih međunarodnih organizacija prepoznali legitman, ali prvenstveno pravičan zahtjev za jednakopravnost Hrvata općine Travnik.

Upravo uz pomoć tih predstavnika međunarodne zajednice izvršene su i potrebne ustavne promjene koje trebaju omogućiti tu jednakopravnost.

Iako najvišim pravnim aktima predviđeno, po tom pitanju ništa nije urađeno.

Pitamo se što su do sada radili i rade oni koji su zauzimali i zauzimaju najviše državne funkcije koje u raspodjeli vlasti pripadaju predstavnicima Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda?

Pitamo što su do sada činili i što će, ako imaju namjeru poduzeti da se to stanje popravi?

Na žalost, ako su se eventualno i zauzimali za poboljšanje našeg položaja u Travniku, mi od tog truda do sada nismo vidjeli nikakvu korist.

Pomalo nas boli dosadašnji indiferentan odnos prema ovom pitanju, kada vidimo koliko su politički predstavnici drugih konstitutivnih naroda ustrajni i agilni u žaštiti i očuvanju prava naroda kojeg oni predstavljaju, bez obzira na kom dijelu ove naše države se nalaze.
Pravi primjer takvog zalaganja je zalaganje za Mostar bošnjačkih političkih i ne samo političkih predstavnika.
Mi u Travniku bi bili presretni kada bi nam se pružila prilika implementirati presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se odnosi na Mostar, bez obzira na sve primjedbe koje sada na tu presudu ima bilo tko.

Molimo da ovaj put to bude konačno iskreno zauzimanje za Travnik i rješavanje njegova statusa.
Kažemo iskreno jer je i do sada bilo sličnih nagovještaja i ništa više.

Neka ova dva grada imaju jednak tretman. Tražimo da to zauzimanje bude za

“TRAVNIK KAO MOSTAR, A NE MOSTAR KAO TRAVNIK”

Travnik to zaslužuje.

21. siječnja 2016. godine

Općinski odbor HDZ 1990 Travnik