Aktuelno

Pune ruke posla: mr. sci. Adela Dobrić na temu ,,LLS u funkciji igre kao fenomena”

Naša je želja da našim čitateljima u narednom periodu, osim dnevno aktuelnih tema, pripremimo i određene stručne – tematske sadržaje. Stoga smo otvorili „ Pune ruke posla“ u kojoj se tematizira odgoj i obrazovanje.

O ovome u narednom periodu možete čitati  iz ugla iskustva mr.sci. Adele Dobrić, jer predškolski uzrast zapravo  i jeste pravi period za dobro oblikovanje ličnosti i svega  svega onog što slijedi.

Kažu da u životu postanemo ono čega smo se u djetinstvu najčešće igrali i da je igra ozbiljan posao. Igra se smatra fenomenom i ko se zna igrati – nikada neće ostariti. Za igru su potrebne igračke i pitamo li se koje su igračke najbolje za dječiji rast i razvoj? Ponudila bih odgovor koji glasi ovako: LLS – lopta, lutka, slikovnica. I treba ih imati bezbroj, u neograničenim količinama.

Lopta je neizostavna igračka i ona svojim oblikom predstvalja savršenstvo onako okrugla, kotrljiva, mekana ili tvrda, mala ili velika. Oblik lopte je vrlo diskriminativan u odnosu na druge oblike sa kojima se dijete susreće. Lopta uvijek potiče dijete na kretanje. Uvest će ga u svijet sporta, dodati notu želje za timskom igrom i drugarima. Uz pomoć lopte dijete ulazi u svijet matematike. Dajući mu loptu u ruke dijete uvodimo u geometrijske sadržaje koji mu pomažu da razvije opažanje i mišljenje, posebno logičko-matematičko mišljenje. Kada dijete prohoda, lopta je igračka kojom se najradije igra. Počastite dijete loptom.

Sljedeća igračka jednako važna i nezamjenljiva jeste lutka. Ona se smatra najstarijom igračkom na svijetu. Igrajući se samostalno sa lutkom dijete koristi svoju maštu, a znamo da je mašta pokretačka energija. Često priča samo sa sobom, objašnjava, imitira, vodi dijalog. Lutka može biti zamišljeni prijatelj, komunikacijski kanal, paravan za stidljivu djecu. Ona uvijek ima vremena da sasluša dijete i da ga ne osudi ili kazni za neprimjereno ponašanje. Djeca vjeruju lutkama jer one čuvaju tajne. Počastite dijete lutkom.

Treća po redu (i to samo zato što je abeceda tako htjela) jeste slikovnica. Značajna, vrijedna i nezaobilazna u dječijem svijetu odrastanja i sticanja novih znanja. Slikovnica je knjiga i samo tako se dijete prema njoj treba odnositi. Kada je dijete okruženo slikovnicama kasnije rado čita knjige, analizira ih ili čak piše. Slikovnicama se ne gradi kuća, ograda, ceste… za to postoje druge igračke. Iz slikovnica djeca se uče normama ponašanja, moralističkom odgoju i empatiji. Počastite dijete slikovnicom.

Za svaku od navedenih igračaka (predmeta ili sredstava odgoja) obaveznih u djetinstvu važna je taktilna percepcija. Smatra se da u opažanju oblika, forme i osobina taktilna percepcija prednjači u odnosu na vizuelnu sve do četvrte ili pete godine i da ruka „uči“ oko. Dopustimo djeci da manipulišu sa loptama, lutkama, da listaju i pregledavaju slikovnice.

Igra kao multifunkcionalna aktivnost stvara napetost,

uzbuđenje i ostvaruje se u specifičnim verbalnim i neverbalnim komunikacijama.

Igra je oblik i sredstvo odgoja djeteta. Nema sumnje da je igra oblik ranog obrazovanja djeteta.

(Stevanović, M.)

I baš ovih dana kada smo svi u prazničnom raspoloženju razmišljamo kako obradovati djecu, šta je to što nemaju, a bilo bi dobro da imaju. Zapitajmo se koji pokloni su najbolji i da li ih uopće biramo po svojoj ili po dječijoj potrebi. Da li ikada konsultujemo eksperte za dječiji razvoj ili podliježemo blještavilu reklama.

Imamo pune ruke posla ako želimo da naša djeca postanu zdravi, uspješni, vrijedni i korisni članovi društva koji će postati baš ono čega su se igrali u djetinstvu i baš ono što su držali u svojim ručicama i baš ono što im je zaokupljalo pažnju u prijatnom okruženju nas odraslih. I zato počastimo našu djecu loptama, lutkama i slikovicama.

Mr. sci. Adela Dobrić