BH Telecom
Arhiva

RMU Zenica: Rudari uporni u zahtjevima, zaprijetili dolaskom u Sarajevo (FOTO)

Protest rudara svih zeničkih rudnika i dalje je u toku, a nakon noći provedene u krugu pogona još uvijek se ne nazire  riješenje situacije, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prva smjena komorata pogona Raspotočje jutros je pješice stigla pred kapiju “Stare jam”e i pridružila se protestu. Kako kažu rudari, njihova borba mora uroditi plodom. 

Predsjednik sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč istakao je kako će u slučaju neispunjenja zahtjeva rudari krenuti ka Sarajevu.

 “Rudari i dalje ne odustaju, a razmišlja se i o opciji da se krene ka Sarajevu. Ukoliko oni neće doći nama, mi ćemo otići njima. O našim zahtjevima upoznali smo premijera i generalnog direktora i ako do 12 sati ne dobijemo konkretne prijedloge donjet ćemo odluku kad ćemo u koloni krenuti ka Sarajevu”, kazao je Oruč. 

Podsjetimo, direktor RMU Zenica, Esad Čivić sinoć je izjavio kako će danas najvjerovatnije podnijeti krivičnu prijavu pred Općinskim sudom zbog, kako kaže, nelegalnog štrajka.

Više od stotinu rudara i dalje se nalazi ispred pogona “Stare jame” i prema njihovim riječima obustava rada trajat će sve dok se svi zahtjevi ne ispune. Rudari zahtjevaju uplatu toplog obraka i regresa za 2015. godinu. Također su tražili razdvajanje jamskih od vanjskih radnika po svim osnovama primanja i izlazak radnika iz jame bez odbijanja sati.

Anadolu Agency