Transparency International
Arhiva

Sarajevo: U prisustvu velikog broja vjernika obilježena odabrana noć Lejletul Bedr

Planet obuca

Muslimani u Bosni i Hercegovini i njenoj prijestolnici Sarajevu obilježili su 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletul-Bedr, javlja Anadolu Agency (AA).

U skladu s tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, je prigodnim programima obilježena u džematima širom Bosne i Hercegovine. U Begovoj džamiji poslije teravih-namaza vaz je održao prof. Mustafa Spahić.

Prisutnim vjernicima atmosferu su, izvođenjem ilahija, upotpuniti hor “Iman” iz Irana. Inače, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.

Naime, druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji. Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Anadolu Agency