Sveuciliste Vitez
SDA imenovala kanidate za ministre u SBK i utvrdila listu za Dom naroda
SDA imenovala kanidate za ministre u SBK i utvrdila listu za Dom naroda
Aktuelno

SDA imenovala kanidate za ministre u SBK i utvrdila listu za Dom naroda

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Srednjobosanskog kantona kandidovao je dosadašnjeg premijera Srednjobosanskog kantona, Tahira Lendu, za mandatara za sastav nove kantonalne vlade, te je imenovao kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Dosadašnji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić ponovno je kandidat za tu poziciju, dok je kandidat za ministra prostornog uređenja, građenja zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, a Nisvet Hrnjić za ministra privrede – rekao je Feni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Preostala četiri ministarska mjesta u Vladi SBK/KSB popunit će stranke okupljene oko HDZ-a BiH, a ta koalicija predložit će i ministra iz reda srpskog naroda, koji će biti imenovan uz saglasnost SDA.

Kantonalni odbora SDA utvrdio je i listu kandidata te stranke za Dom naroda Federacije BiH te očekuje da to uradi i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati – rekao je Mekić.

Na pitanje o eventualnom trećem koalicionom partneru u kantonalnoj vlasti, Mekić je rekao da se formiranju vlasti nije pristupilo ishitreno te da SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju kapacitet formirati vladu, odnosno da imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini SBK/KSB i bez trećeg partnera.

Iz centrala naših stranaka dobili smo zeleno svjetlo da idemo u ovom pravcu i radimo ono što su nam rekli. S obzirom na to da nije došlo do neke koalicije koja će se provlačiti od državnog, prema federalnom i kantonalnom nivou, išli smo na to da skupimo dvotrećinsku većinu i da napravimo novu vladu – dodao je Mekić.

Na oktobarskim izborima, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK/KSB, SDA je osvojila deset mandata, a isti broj mandata ima i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH.

SDP BiH osvojio je pet mandata, DF i SBB po dva, a zastupnika imat će Nezavisni blok.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!