Transparency International
Sead Karakaš: SBK/KSB pokušava nabaviti vakcine protiv koronavirusa
Sead Karakaš: SBK/KSB pokušava nabaviti vakcine protiv koronavirusa - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Inicijativa: Srednjobosanski kanton ne čeka više nivoe vlasti, sami krećemo u nabavku vakcina

Planet obuca

Ministarstvo zdravstva Srednjobosanskog kantona uputilo je pismo namjere ovlaštenim kompanijama te se očekuje njihov odgovor o mogućnostima nabave vakcine protiv korona virusa, potvrdio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB Sead Karakaš.

Sada se očekuje njihova reakcija. Ukoliko dobijemo pozitivne odgovore da mogu osigurati vakcine, svakako će se i naš kanton uključiti u nabavku – rekao je Karakaš.

Podsjetio je da je u SBK/KSB do sada stiglo 1.000 doza vakcina AstraZeneca, koje je BiH donirala Srbija, te 762 doze vakcine Pfizer.

Upravo nam stiže 1.700 novih doza vakcina AstraZeneca i imamo plan i prioritete. Sa zdravstvenim radnicima upravo završavamo tu priču, započeli smo vakcinaciju u staračkim domovima, a onda na red dolaze osobe starije od 65 godina – rekao je Karakaš.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u SBK/KSB, ocijenio je da je ona i dalje složena i da je značajan pritisak na zdravstvene ustanove.

No, u zadnjih par dana osluškujemo i osjećamo, ipak, neko olakšanje. To nam daje ohrabrenje i nadu da ovaj val možda možemo staviti pod nadzor, jer je u jednom trenutku bio van kontrole – rekao je.

Trenutno u SBK/KSB ima 408 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 135 osoba hospitalizovano.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!