Arhiva

Skijaški raj na Vlašiću…

Pogled sa ski lifta Markovac na vrh Pavo...Ono što planina Vlašić pruža svojim posjetiocima ovih dana teško je opisati riječima. Vedro nebo, ugodna temperatura i odlično uređene ski staze na raspolaganju su svima koji trenutno borave na ovoj planini. Ovdje naravno treba napomenuti da gužve na ski stazama i ski liftovima uopće nema, pa ostaje dovoljno vremena da se predahne ispred nekog objekta i usput za veoma kratko vrijeme svome licu podarite preplanuli ten.

Vrh Vlašića - Paljenik, kruna ove planine...Današnje fotografije koje se nalaze uz ovaj prilog samo su mali dio prikaza Vlašića danas, a ostatak možete sami sebi dočarati. Oni koji istinski vole ovu planinu ne mogu, a da se ne zapitaju “Kako će tek biti kada se ski staze spuste sa vrha Pavo?”. Pa, na postojećih 10500 metara ski staza dodat će se novih 10000, ali staza mnogo veće kvalitete i staza koje će raditi do mjeseca maja i do kojih će se moći doći vozilima u vrijeme kada na Babanovcu već odavno ne bude snijega…

Vrh Pavo - Sljedeća završna tačka ski liftova na Vlašiću...Planinari i turni skijaši kakav je naš TheČupo, ali i odgovorni u preduzeću Vlašić SKI jako dobro znaju činjenicu da se sa vrha Pavo mogu “spustiti čak četiri odvojene ski staze. Idealna konfiguracija terena prepoznata je već prije više od dvije godine kada se preduzeće Vlašić SKI odlučilo za uzimanje nepovoljnog bankovnog kredita i kupovinu trosjeda koji već više od dvije godine tužno “leži” pokraj Travnika. Zaklinjanje općinara i inih “turističkih radnika” u turizam kao osnovnu smjernicu razvoja općine Travnik nije rezultiralo niti barem idejom da se pokrene obimnija incijativa pred vlastima Kantona za postavljanje ovog trosjeda, a kamoli nekim konkretnijim potezom. Očito je onda, da kada je Vlašić u pitanju, postoji neka druga, tajna strategija, poznata samo maloj grupi ljudi koja je, nažalost, trenutno na vlasti, te njihovim bliskim “prijateljima”.

Dozvoliti da bilo koja privatna investicija od gotovo dva miliona maraka, preko dvije godine leži u blatu, to sebi nebi dozvolila nijedna normalna država.

Naša je i ovdje izuzetak…

(Preneseno sa vlašićkog Portala www.babanovac.net )