BH Telecom
Skupština SBK/KSB na redovnoj sjednici usvojila zakon o turističkim zajednicama
Skupština SBK/KSB na redovnoj sjednici usvojila zakon o turističkim zajednicama
Aktuelno

Skupština SBK/KSB na redovnoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o turističkim zajednicama

Skupština Srednjobosanskog kantona usvojila je na današnjoj redovnoj sjednici Prijedlog zakona u turističkim zajednicama, koji, kako je rečeno, predstavlja dobar okvir za daljnji razvoj turizma.

Zakon podrazumijeva institucionalno jačanje, odnosno formiranje kantonalne i općinskih turističkih zajednica. On može biti vjetra u leđa i kvalitetan zamah za daljnji razvoj turizma – rekao je novinarima ministar privrede Nisvet Hrnjić, dodavši da će ovim zakonom, između ostalog, biti omogućeno ubiranje prihoda od boravišnih taksi što do sada nije bio slučaj.

Na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da je Skupština SBK/KSB danas zasjedala bez tačaka dnevnog reda posvećenih situaciji uslijed širenja koronavirusa, Hrnjić je rekao da očekuje kako će se i Skupština baviti ovim problemom, naglasivši da će Vlada mobilizirati sve snage kako bi se ublažile negativne posljedice epidemije.

Vlada je usvojila analizu iz koje se vidi da su sve privredne grane pogođene ovom situacijom, a najosjetljiviji je upravo turizam. Vlada je jutros imala vanrednu sjednicu i odlučeno je da će takva zasjedanja imati svako jutro. Što se tiče Skupštine, vjerujem da će se i ona sigurno baviti ovim pitanjem – rekao je Hrnjić.

Skupština SBK/KSB danas je, takođe, prihvatila Prednacrt izmjena i dopuna Prostornog plana za period od 2005. do 2025. godine, a raspravljano je i o izvještajima o prošlogodišnjem radu Vlade, Zavoda za javno zdravstvo, Tužilaštva SBK/KSB te kantonalnog Pravobranilaštva.

Dopredsjedavajuća Skupštine Ljubinka Atanasijević izjavila je novinarima da je na jutrošnjoj sjednici Kolegija bila protiv toga da zasjedanje Skupštine bude posvećeno ovom dnevnom redu.

Smatrala sam da će dnevni red biti drugačiji i da ćemo razgovarati o temama poput aktiviranja robnih rezervi te sredstvima na računima civilne zaštite. No, većina je odlučila da se sjednica održi s ovakvim dnevnim redom. Što se mene tiče, ovo danas su bila tekuća pitanja i nije bilo potrebno da se održi sjednica sa ovakvim dnevnim redom – rekla je Atanasijević.

Pred početak sjednice Skupštine SBK/KSB obavljene su mjere higijensko-epidemiološke zaštite, a odlukom Kolegija na zasjedanju nisu postavljana zastupnička pitanja i pokretane inicijative.

FENA/Agencija DAN