BH Telecom
Arhiva

Skupština SBK usvojila budžet veći za 15 miliona KM od ovogodišnjeg

Srednjobosanski Kanton (SBK) će u idućoj godini raspolagati s budžetom u iznosu od oko 187,7 milijuna KM, a najveći njegov dio, više od 108 milijuna KM, namijenjen je za isplatu plata i naknada proračunskih korisnika.

Ministar finansija Zoran Marković kazao je kako je budžet veći od ovogodišnjeg za oko 15 milijuna KM, a razlog je planirano kreditno zaduženje za regionalni vodovod “Plava voda”, te očekivano uvećanje prihoda od PDV-a.

 Tokom rasprave Marković je naglasio kako nema mogućnosti za dodatna uvećanja rashoda, ističući da “ko voli ovu državu i kanton neće htjeti više potrošiti”.

 Vlada i Skupština SBK odbili su ukupno 23 amandmana klubova zastupnika SBB-a, SDP-a i DF-a, kojima je traženo, među ostalim, više novca za privredu, poticaje poljoprivredi, kulturu i sport, te osiguravanje jednokratnih naknada porodiljama, kao i više novca za djecu romske nacionalnosti i djecu s posebnim potrebama.

 Kada je riječ o zahtjevima Koordinacije udruženja proisteklih iz rata, Skupština je, na prijedlog Kluba Hrvata, zadužila Vladu da pri usvajanju rebalansu budžeta osigura 100 hiljada KM za pravnu pomoć borcima.

Kada je riječ o ostalim zahtjevima boraca, Vlada je istaknula da za povećanje stipendija djeci boraca mora biti urađena analiza, te da nema mogućnosti za uvećanje kreditnih sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Predstavnik koordinacije boračkih udruženja Ekrem Julardžija kazao je da su borci nezadovoljni radom Vlade i Skupštine SBK i da im njihova deklarativna potpora ništa ne predstavlja, te je upozorio da nezadovoljstvo među ovom populacijom tinja i da se ne smije dopustiti da bukne.

 

(Fena/Travnicki.INFO)