Transparency International
Štrajk u školama SBK/KSB je opomena da se problemi moraju rješavati
Aktuelno

Štrajk u školama SBK/KSB je opomena da se problemi moraju rješavati

Planet obuca

Početak školske godine u Srednjobosanskom kantonu obilježio je štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u većini škola, zbog nepotpisivanja kolektivnoga ugovora za zaposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

– Početak školske godine inače predstavlja malu svečanost kako za učenike i roditelje tako i za nastavnike. Nažalost, mi smo ovu školsku godinu počeli s neriješenim radno-pravnim i ekonomsko-socijalnim statusom, jer nemamo zaključen kolektivni ugovor. Zbog toga smo bili prinuđeni na štrajk upozorenja – rekao je novinarima Muhamed Pajić, predsjednik Nezavisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK/KSB, jednog od ukupno četiri sindikata zaposlenih u obrazovanju koji djeluju u Srednjobosanskom kantonu.

Kako je rekao, današnjim štrajkom upozorenja, od 8 do 10 sati, te od 13 do 15 sati, prosvjetni radnici žele upozoriti da stanje u obrazovanju nije dobro i da se mora rješavati.

– Ako mi nemamo kolektivni ugovor, onda naša primanja nisu zakonski definisana, te se ona u svakom trenutku mogu smanjiti ili ukinuti – dodao je Pajić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata visokog i srednjeg obrazovanja BiH, Nedžad Jahić, upozorio je i na problem tehnološkog viška profesora u srednjim školama, koji je nastao nakon uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja.

– U ovoj godini će probleme imati blizu 40 posto profesora, a iduće godine više od 60 posto. U dosadašnjem kolektivnom ugovoru imali smo odredbe koje su regulisale zbrinjavanje ovih ljudi, a sada nemamo nikakvo uporište – rekao je Jahić, dodajući kako u ovakvoj situaciji ispaštaju i učenici, odnosno kvalitet obrazovnog procesa.

Da je štrajk upozorenja održan i u većini škola koje djeluju u okviru Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama SBK/KSB, potvrdila je Feni predsjednica ovoga sindikata Nada Jukić.

Zbog rješavanja pitanja reprezentativnosti, članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama SBK/KSB danas nisu stupili u štrajk upozorenja, ali su podržali štrajk kolega iz tri sindikata.

Oko 30.000 učenika pohađa ukupno 83 škole u Srednjobosanskom kantonu, od kojih je, kako su naveli iz Ministarstva obrazovanja SBBK/KSB, 2.430 upisano u prvi razred osnovnih škola.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!