Arhiva

Travnik/Novi Travnik: Primopredaja objekata koje je financirala Vlada Japana

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa sutra će prisustvovati svečanoj ceremoniji primopredaje u Novom Travniku i Travniku u povodu uspješne realizacije dva projekta koje je u ovim općinama financirala Vlada Japana, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Prva ceremonija će se održati u prostorijama općine Novi Travnik u 10.30 sati uz prisustvo načelnike ove općine Refika Lende. Druga ceremonija, koju će upriličiti načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, održat će se u zgradi Općine Travnik s početkom u 14.15 sati.

U 2014. godini, Vlada Japana osigurala je Općini Novi Travnik grant sredstva u iznosu 92.233 eura (oko 180.390 KM) za obnovu sportskog centra “ORŠK” Novi Travnik. Sredstva za ovaj projekat osigurana su u okviru Programa grant pomoći Vlade Japana za projekte u oblasti kulture. Donirana sredstva iskorištena su za obnovu košarkaškog igrališta, izgradnju teniskog terena, izgradnju trim staze, ugradnju rasvjete, izgradnju kompletnog sustava drenaže, kao i za rekonstrukciju sanitarnih čvorova i tuš kabina u prostorijama Sportske dvorane “ORŠK”. 

Projekat u Općini Travnik vezan je za unaprjeđenje sistema vodosnabdijevanja u Mjesnoj zajednici Karaula u Travniku. U okviru Programa grant pomoći za temeljne projekte, Vlada Japana osigurala je Općini Travnik grant u iznosu 91.748 eura (oko 179.440 KM) za izgradnju potpuno novog rezervoara kapaciteta 200 m3 i vodovodnog sistema dužine 4.850 metara.

Japan ostaje jedan od najvećih donatora na bilaternoj osnovi u Bosni i Hercegovini. Od 1996. godine do danas, Japan je donirao preko 1 milijardu KM za realizaciju više od 200 projekata u gotovo svim vitalnim sektorima kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita životne sredine, infrastruktura, kultura, sport itd.

Ove godine obilježava se 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

Ove dvije ceremonije primopredaje imaju posebno značenje jer se njima otvara novo poglavlje diplomatskih odnosa i jačanja prijateljske saradnje između Japana i BiH.

FENA