TRAVNIK: Partnerstvom sa lokanom zajednicom Prevent obezbijedio nova radna mjesta
photo: Općina Travnik
Aktuelno

TRAVNIK: Partnerstvom sa lokanom zajednicom Prevent obezbijedio nova radna mjesta

U srijedu, 20.12.2017. je upriličen sastanak u prostorijama kompanije Prevent Travnik na kome su prisustvovali, prije svega predstavnici Mjesnih zajednica i škola u Travniku, te predstavnici Prevent Grupacije, a tematici skupa je svoj doprinos dao i načelnik općine Travnik g. Admir Hadžiemrić.

Glavni povod ovog okupljanja bilo je uspostavljanje partnerstva na lokalnom nivou zahvaljujući kojemu će se doprinijeti daljem razvoju Općine Travnik i to konkretno kroz prekvalifikaciju i prijem novih uposlenika u pogone Prevent Travnik.

U kratkom roku se očekuje da predstavnici mjesnih zajednica obavijeste građane u svom mjesnom području o ovom zapošljavanju i na taj način utiču na privlačenje mladih ljudi koji su spremni na rad u motivirajućem okruženju.

Uloga predstavnika škole bila je da se uspostavi partnerstvo na lokalnom nivou u okviru kojega će se praktična nastava, za ona zanimanja gdje postoji osnov, obavljati upravo u pogonima Prevent grupacije. Ova saradnja je plod inicijative Prevent grupacije, Fondacije Hastor i programa Prilika Plus koji finansira SDC u BiH.

Prevent grupacija je obezbijedila 100 novih radnih mjesta u narednom periodu na lokaciji Prevent Travnik, dok se planira konstantno širenje usljed ogromnog interesa partnera za proizvodima ovog dijela grupacije.

Načelnik Hadžiemrić je pozdravio ovu inicijativu i dodatno je osnažio svojim učešćem, dok je gospodin Muhamed Vrabac ispred Uprave Prevent Grupacije još jednom potvrdio strateško pozicioniranje u Travniku, te su svi sa skupa izrazili očekivanje ekspanzije zapošljavanja i u narednim godinama.

Trenutno Prevent u Travniku zapošljava blizu 400 ljudi, a očekuje se da će se ovaj broj vrlo brzo primaći cifri od 500, upravo usljed uspostavljanja ove saradnje na lokalnom nivou i svojevrsnog partnerstva između sa jedne strane privrede, sa druge strane lokalne zajednice, a sa treće strane stručnjaka iz obrazovanja i škola.

Općina Travnik/Agencija DAN