U Travniku održana druga AgMENTOR biznis klinika
photo: FENA
Aktuelno

U Travniku održana druga AgMENTOR biznis klinika

Druga AgMENTOR biznis klinika na kojoj su učestvovale kompanije i grupe poljoprivrednih proizvođača i poduzetnika iz općina i gradova iz središnje BiH, održana je u utorak u Travniku, saopštili su u četvrtak iz Regionalne razvojne agencija za regiju Centralna BiH.

Cilj je biznis klinike bio omogućiti proizvođačima i prerađivačima iz poljoprivrednog sektora savjetovanje iz oblasti marketinga i prodaje, uvođenja standarda, te dobrih higijenskih praksi za proizvodnju mliječnih proizvoda na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Na drugoj, od ukupno četiri planirane biznis klinike, prisustvovalo je 34 predstavnika agrobiznisa (firmi, zadruga, gazdinstava), koji su kroz direktne upite savjetnicima iz navedenih oblasti mogli dobiti konkretne odgovore, ali i prijedloge za buduće uspješno poslovanje.

Klinika je bila koncipirana iz dva dijela. Na prvom, plenarnom dijelu, eksperti iz navedenih oblasti su imali priliku da prisutnim agrobiznisima predstave sebe i oblast svoje ekspertize te da prođu kroz teme od zajedničkog interesa.

U drugom dijelu klinike eksperti su dobili odvojene lokacije za direktno savjetovanje s manjim grupama agrobiznisa ili “jedan-na-jedan” savjetovanje. Grupe su formirane na osnovu interesa samih sudionika za specifična područja ekspertize. Za subjekte koji su aplicirali za dodatna savjetovanja, i koji ispunjavaju određene uvjete, organizirat će se dodatna savjetovanja iz navedenih oblasti ekspertize, kao dio Biznis klinike.

Biznis klinika je jedna u nizu aktivnosti USAID/Sweden FARMA II Projekta koje se realizira s ciljem poboljšanja tržišnih mogućnosti i veza za  proizvođače i prerađivače iz poljoprivredno-prehrambene industrije. Implementatori ove aktivnosti su Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Udruženje građana “NEŠTO VIŠE”, navodi se u saopštenju.

FENA