BH Telecom
Arhiva

TRNOVO: Počinje izgradnja najvećeg i najskupljeg turističkog kompleksa u BiH

Načelnik Općine Trnovo u FBiH Ibro Berilo, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić i izvršni direktor firme “Buroj Property Development” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Ismail Ahmed potpisali su danas u Sarajevu ugovor o izradi prve faze regulacionog plana “Sportskog-rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka”.

Potpisivanje ugovora rezultat je pregovora između predstavnika Općine Trnovo i kompanije Buroj Property Development, a vezano za izgradnju integrisanog turističkog grada na području općine Trnovo u čiju realizaciju će biti uloženo 930 miliona eura (oko 1,8 milijardi KM).

Predviđeno je da će realizacijom ovog projekta biti izgrađen najveći i najskuplji turistički kompleks na području Jugoistočne Evrope.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da je ovo historijski dan za BiH i Trnovo.

“Do sada je realizirano 70 posto administrativnog posla, a naredni korak je eksproprijacija zemlje u iznosu od dva miliona KM, što će biti urađeno u sljedećih 60 dana”, kazao je Berilo.

Direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hamdija Efendić pojasnio je da će izradom regulacionog plana biti osigurana putna komunikacija prema novom turističkom gradu.

Direktor kompanije Buroj Property Development Ismail Ahmed poručio je da će ova firma raditi proaktivno s ciljem da izgradnja naselja krene što prije.

“Za deset godina BiH će biti zemlja prilika i velikih mogućnosti, s velikim brojem radnih mjesta, a svaki investitor sanjat će da bude vlasnik makar jednog metra zemlje u BiH”, poručio je Ahmed.

Ovo nije “tašna-mašna” projekat

U izjavi za Poslovni portal eKapija.ba nakon potpisivanja ugovora, Berilo je spomenuo da je ugovor trebao biti potpisan u Dubaiju nakon Ramazana.

“Na moj poziv izvršni direktor firme ‘Buroj’ Ismail Ahmed došao je u Sarajevo i potpisao ugovor, čime je čitava stvar ubrzana za više od mjesec dana. Ovo je najveća investicija na Balkanu i veća je od ‘Beograda na vodi’. To govori da ovo nije projekat ‘tašna-mašna’, već je to projekat koji će ne samo razviti prostor općine Trnovo, nego će biti otvorene i hiljade novih radnih mjesta. Općina Trnovo će krenuti naredne godine sa edukacijom kadrova, posebno mlađih stanovika Trnova, koji bi željeli raditi u budućem turističkom gradu”, rekao je Berilo.

eKapija

{fcomment}