dstore
Turistička zajednica SBK/KSB: Za još uspješniju zimsku sezonu treba unaprijediti infrastrukturu
photo: FENA
Turizam

Turistička zajednica SBK/KSB: Za još uspješniju zimsku sezonu treba unaprijediti infrastrukturu

Direktor Turističke zajednice SBK/KSB, Miroslav Matošević, izjavio je kako je, imajući u vidu vremenske prilike, vrlo zadovoljan zimskom turističkom sezonom te da će nakon posjete svim skijaškim centrima u tom kantonu biti sumirani rezultati, ali i identificirani problemi koje je potrebno otkloniti.

S obzirom na vremenske prilike, te činjenicu da u top sezoni, odnosno u vrijeme školskih raspusta, nije bilo snijega na većini skijališta, prezadovoljni smo zimskom sezonom. Možemo reći da su rezultati na razini prethodne sezone koja je bila, do tada, najuspješnija i sa većim brojem dana sa snježnim padavinama – rekao je za Fenu direktor Matošević, ističući kako je Vlašić, kao i prethodnih sezona, bio vodeća zimska destinacija u SBK/KSB.

Matošević je s predstavnicima Udruženja poslodavaca skijaških centara “Ski Srednja Bosna” i Ministarstva privrede SBK/KSB, ovih dana, posjetio skijaške centre na Vranici, Pridolcima i Brusnici, a razgovarano je o problemima u radu i planovima za razvoj.

Zaključeno je kako je najveći problem većine ski centara, a prvenstveno Vranice, Busovačke planine, Pridolaca i Raduše, stanje i održavanje pristupnih puteva u ljetnjem, a pogotovo u zimskom periodu.

Upozoreno je da održavanje uglavnom preuzimaju skijaški centri, što im stvara velike finansijske troškove, pa na taj način umanjuju mogućnosti daljnjih ulaganja u modernu skijašku infrastrukturu.

Iz Udruženja poslodavaca skijališta “Ski Srednja Bosna” ukazali su i na problem visoke cijene odštete za šumsko dobro, kao i koncesija za izgradnju novih skijaških staza, te je najavljena i inicijativa da za projekte ovog tipa bude utvrđen javni interes, koji bi osigurao odgovarajuće olakšice i poticaje u cilju lakšeg i ubrzanijeg razvoja skijaške infrastrukture.

U idućih 15 dana ćemo, također, obići i ski centre Raduša, Rostovo, Ranča i Vlašić. Nakon toga će biti sačinjen elaborat ukupnog stanja u skijaškim centrima, sa konkretnim prijedlozima potrebnih inicijativa i rješenja kako bi bio unaprijeđen rad ovih centara i poboljšana zimska i planinska turistička ponuda, a srednjobosanska skijališta postala još konkurentnija na turističkom tržištu – istakao je Matošević.

Cilj Turističke zajednice i Udruženja poslodavaca skijališta “Ski Srednja Bosna” je, kako je rekao, osigurati dovoljno sredstava za projekte i marketing već za narednu zimsku turističku sezonu, a s ciljem širenja na nova tržišta i unaprjeđenja ponude.

FENA/Agencija DAN