dstore
FOTO: U Travniku održan sastanak predstavnika vlasti sa Udruženjem poslodavaca skijališta Ski Srednja Bosna
photo: Agencija DAN
Turizam

FOTO: U Travniku održan sastanak predstavnika vlasti sa Udruženjem poslodavaca skijališta Ski Srednja Bosna

Problemi funkcionisanja turističkih kapaciteta na području Srednjobosanskog kantona bili su tema sastanka predstavnika Udruženja poslodavaca Ski Srednja Bosna sa predstavnicima Turističke zajednice SBK/KSB, ali i predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti koji je u srijedu održan u Travniku.

Sastanku su prisustvovali kantonalna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Katica Čerkez, te načelnici općina Srednjobosanskog kantona koje raspolažu značajnim turističkim kapacitetima.

Utvrđeno je da nepostojanje kvalitetne zakonske regulative, a kakvu već imaju pojedini kantoni, iz godine u godinu stvara ogromne gubitke svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i pojedincima i kompanijama koje ulažu značajna sredstva u funkcionisanje turističkih kapaciteta.

Iz godine u godinu Srednjobosanski kanton pohodi sve veći broj turista, ali upravo nedostatak te jasno definisane regulative dovodi do svojevrsnog bezvlašća i nepostojanja odgovornosti pojedinaca i kompanija koje nude turističke usluge. Jasno definisanje prava i obaveza i u ovoj oblasti je od krucijalnog značaja kako bi turistička ponuda tokom cijele godine bila na odgovarajućem nivou, ali i kako bi se na zakonski način prikupila sredstva koja bi kasnije mogla biti ulagana u njeno poboljšanje.

Naglašeno je da samo na području Srednjobosanskog kantona funkcioniše čak sedam ski centara i skijališta, koja se iz godine u godinu suočavaju sa istim problemima, upravo zbog nedorečenosti postojećih zakonskih propisa.

Od Vlade Srednjobosanskog kantona i lokalnih zajednica je zatraženo da se pod hitno uključe u rješavanje nagomilane problematike, te pristupe izradi zakonske regulative za ovu oblast.

Agencija DAN