dstore
Turizam

U Srednjoj Bosni se očekuje uspješna ljetnja turistička sezona

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, Miroslav Matošević, izjavio je da očekuje uspješnu ljetnu sezonu u tom Kantonu, ističući da su glavne turističke destinacije i dalje Jajce, Vlašić, Travnik i Fojnica, te posljednjih godina i Vitez sa svojim etno selom i vodenim parkom.

Svake godine, ljetna turistička sezona sve je bolja, pa se nadamo da će tako biti i ovaj put. Jajce je ove godine, svakako, najzanimljivija destinacija koja se ističe po broju posjeta, s obzirom na to da uz bogatu kulturno-historijsku baštinu nudi i mnoštvo manifestacija. Naravno, kada je riječ o broju noćenja Vlašić je nezaobilazan i drago nam je što ta planina, među ostalim, postaje značajna destinacija za sportski turizam, odnosno sportske kampove i pripreme sportista – kazao je Matošević Feni.

Na pitanje o uslovima rada Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, Matošević je podsjetio da je o njenom statusu nedavno raspravljala i kantonalna Vlada, te da se očekuje sastanak na kojem bi se dogovorio način daljeg funkcionisanja.

Problem je jer dvije i po godine nema zakona o turističkim zajednicama, a ni prelaznog rješenja. Turistička zajednica SBK je financijski iscrpljena, iako i dalje konstantno radimo kao da je sve u redu. Međutim, teško ćemo ovako izdržati do kraja godine – istakao je Matošević.

FENA/Agencija DAN