dstore
Turizam

VIDEO/FOTO: Stvarna vrijednost planine Vlašić

Travničani su dobro svjesni svog povlaštenog položaja u odnosu na druge, imamo najbolje ćevape (ma šta drugi pričali), najbolju vodu, ali i najljepšu planinu u neposrednoj blizini, naš Vlašić.

Teško se oteti utisku da se prije 20-30 godina mladim generacijama kroz razne sekcije i planinarska društva mnogo više ukazivalo na stvarnu vrijednost Vlašića za sve koji ga posjećuju. Nažalost, “moderni” način života i stalna ubrzanost u drugi plan guraju stvarne životne vrijednosti i ostavljaju nam uglavnom onu za sticanje materijalnog dobra neophodnog za život.

Ipak, boraviti na Babanovcu i iz mjeseca u mjesec gledati kako to turističko naselje dobija sve više stalnih stanovnika, daje nam nadu.

Travničani, Sarajlije, Zeničani, Dobojlije su za mjesto stalnog boravka u svojoj trećoj životnoj dobi izabrali upravo ovu planinu. Njihov preplanuli izgled, rumeni obrazi i opšte fizičko stanje govore u prilog da su načinili pravi izbor.

Čist i visoko vrijedan zrak i prelijepa priroda uz miran, lagani životni tempo stvarni su recept dugovječnosti, pa je u najmanju ruku čudno vidjeti mlade generacije kako se dosađuju i šetaju Babanovcem u potrazi za Wi-Fi signalom za svoje mobitele.

Ono što ovo turističko naselje karakteriše je činjenica da su šetači od samog centra nakon svega nekoliko stotina metara u nedirnutoj prirodi.

Sve se češće čuje ona “Ma kakav Vlašić, sav je u betonu…”, ali upravo od ljudi kojima su Galica, Jezera, Devećani i Ugar “predaleko”, odnosno nisu ni pokušali pomaknuti se sa centralnog platoa i iz naselja i vidjeti stvarnu ljepotu ove Bogom dane planine. Naši snimci i fotografije iz zraka to najbolje dokazuju.

Oni koji jesu, ozbiljno smišljaju način da sebi osiguraju lokaciju na kojoj će, makar u poznijim godinama, moći neprekidno boraviti upravo ovdje.

Kažu da pamet dolazi sa godinama…

Agencija DAN