Transparency International
Arhiva

U Travniku i Busovači pet osoba lišeno slobode zbog zloupotrebe opojnih droga

Planet obuca

Tokom vikenda su nastavljene intenzivne aktivnosti sprječavanja zloupotrebe opojnih droga na području Srednjobosanskog kantona. Te aktivnosti su rezultat opredjeljenja Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona da se suprostavi ovoj vrsti krivičnih djela, koje su veoma opasna i štetna za naše društvo, a vrlo često se pojavljuju i kao generator drugih krivičnih djela.

U dosadašnjem radu na ovom planu postignuti su značajni rezultati, kako gledano kroz broj podnesenih izvještaja i prijavljenih osoba, tako i kroz količinu oduzete opojne droge različitih vrsta.

Tako su službenici sektora kriminalističke policije, uz pomoć Jedinice za podršku MUP-a Srednjobosanskog kantona i lokalnih policijskih stanica, izveli dvije uspješne akcije na lišenju slobode osoba koje se sumnjiče za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Jedna akcija provedena je na području Busovače, gdje su službenici policije presreli i zaustavili vozilo marke „Opel-Corsa“, kojim je upravljao F.Š. iz Zavidovića, dok se u vozilu nalazio još i O.R. iz Žepča. Na osnovu pribavljene naredbe za pretres Općinskog suda Kiseljak, pretresom je kod vozača navedenog vozila pronađeno oko 30 grama materije za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga speed, te određena količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani. Osobe su lišene slobode i nad njima je provedena kriminalistička obrada zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. O svim preduzetimn aktivnostima upoznat je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Travnik, kojem će biti dostavljeni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu po okončanju radnji na dokumentovanju.

Zbog istog krivičnog djela lišene su slobode i 3 osobe na području Travnika, a radi se o osobama inicijala M.R. rođen 1991.godine, E.O. rođen 1988.godine i D.Š. rođen 1988.godine, svi iz Busovače.

Osobe su koristile motorno vozilo marke BMW, a pretresom vozila, koji je izvršen na osnovu naredbe za pretres Općinskog suda Travnik, pronađene su različite materije za koje se sumnja da je u pitanju opojna droga speed i marihuana. Pronađeno je 28 paketića speeda i 18 paketića marihuane. Nakon što je završena kriminalistička obrada, osobe M.R. i D.Š. predate su na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Lišenjem slobode ovih 5 osoba i dokumentovanjem počinjenih krivičnih djela nedozvoljene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, došlo se do određenih saznanja i materijalnih dokaza, koji će poslužiti u nastavku borbe protiv ove vrste krivičnih djela.

Očekujemo da na taj način dodatno unaprijedimo stanje sigurnosti na našem području, a građane molimo da nastave dosadašnju uspješnu saradnju sa policijom i da kroz pravovremenu prijavu svih nezakonitih ponašanja, omoguće adekvatnu reakciju policijskih službenika.

Uprava policije MUP- Srednjobosanskog kantona garantuje anonimnost svih građana koji prijave bilo kakva nezakonita ponašanja.

MUP SBK/KSB / Agencija DAN

Trebamo da znamo!