Transparency International
Arhiva

U Travniku održan Sajam zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju

Planet obuca

Proizvođači organske hrane izložili su danas svoje proizvode na devetom Sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, koji je u Travniku organizirao Savez udruženja organskih proizvođača Federacije BiH, uz podršku Općine Travnik.

Predsjednik Saveza, Sejad Herceg, kazao je da sve više građana pokazuje interes za zdravu ishranu, te da im sajmovi služe kako bi se informisali, ali i kupili hranu iz organskog uzgoja.

– Ono što kupci moraju znati je da svaki proizvođač mora istaknuti certifikat koji garantira da su njegovi proizvodi iz organskog uzgoja. Kupac ima pravo zatražiti certifikat u kojem ima sve podatke o proizvodu koji kupuje – kazao je Herceg.

Govoreći o značaju razvoja organske proizvodnje za proces pristupanja BiH u Europsku uniju (EU), Herceg je naglasio da će tri posto površine morati biti rezervisano za uzgoj organske hrane, te da će za ovu proizvodnju trebati izdvajati deset posto od poticajnih sredstava.

Idejni tvorac travničkog Sajma zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju, doktorica Amira Skaka, ukazala je na značaj zdrave ishrane za pravilan razvoj djece, ali i očuvanje zdravlja odraslih.

– To je hrana koja nije zagađena pesticidima, iz zemlje koja nije uništena, dakle proizvod koji možemo slobodno dati djeci kako bi izrasla u zdrave ljude. Važnost toga moraju prepoznati svi, od roditelja, vrtića, škola, pa do ostalih koji imaju neki utjecaj – kazala je Skaka.

Na sajmu u Travniku građani su danas mogli kupiti voće, povrće, med i njihove prerađevine, te proizvode od ljekovitog bilja, dok su štandove imali i proizvođači suvenira.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!