Aktuelno

Učenici Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku održali promociju kratkometražnog filma

Planet obuca

Jučer je u Centru za kulturu u Travniku u poslijepodnevnim satima održana promocija kratkometražnog filma pod nazivom “Dostluk kapısı” (Vrata prijateljstva), u okviru Dana općine Travnik.

Film je dio učeničkog projekta kojeg su uradili učenici Medijske sekcije na temu velikog turskog pjesnika Yunusa Emrea a kojeg su prijavili na festival kratkometražnog filma pod nazivom “Prijateljstvo” u Istanbulu. Festival koji je održan u novembru prošle godine, bio je u znaku ovog pjesnika i mistika, a 2021. godina proglašena je godinom Yunusa Emrea. Direktor Dževdet Šošić kazao je ovom prilikom da je danas nužno dati učenicima nove mogućnosti da izraze vlastiti stav i svojim djelovanjem pozivaju na dobro na prijemčiv način vremena u kojem se nalazimo.

Ispred Instituta Yunus Emre iz Sarajeva, prisutan je bio gospodin Samed Pašalić, koordinator za kulturu, koji je čestitao kolektivu Medrese, učenicima te svim učesnicima projekta što je ovim filmom pokazano da vrata prijateljstva otvaraju put ka djelovanju i dobročinstvu sa ciljem ostavljanja traga poput velikog pjesnika Yunusa Emrea.

“Film “Dostluk kapısı” (Vrata prijateljstva) je, slobodno bih rekla, u potpunosti učenički projekt kojeg je Elči Ibrahim-pašina medresa uradila u saradnji sa učenicima polaznicima Medijske sekcije, ali i nekadašnjim učenicima koji su već sada etablirani u svojim profesijama. Ovo i jeste “prijateljski” susret kroz otvaranje vrata zajedništva, a ujedno i metaforički prikaz jednog dijela života velikog pjesnika Yunusa Emrea, kojim smo kao ekipa bili inspirirani. No, cjelokupnom projektu ekranizacije kratkometražnog filma dali smo na značaju tako što smo ga “uklopili” u savremeno tumačenje svih onih koji traže svoj egzistencijalni put “trbuhom za kruhom”, ili “razumom za obrazovanjem” ili pak “putovima za bolji život”. Uostalom, pravo na bolje uvjete života imamo svi. Dodatnu težinu daje i podrška Instituta Yunus Emre iz Sarajeva.”-kazala je profesorica Đenana Bajraktarević, rukovoditeljica sekcije i samog projekta.

Druga verzija filma je titlovana na bosanskom jeziku i bit ce dostupna široj javnosti preko zvaničnog YouTube kanala Elči Ibrahim-pašine medrese.

Agencija DAN