BH Telecom
Aktuelno

Ukidanje administrativnih barijera: Za općinske potrebe građanima Travnika CIPS potvrda uskoro besplatna (FOTO)

U cilju poboljšanja administrativnih procesa i olakšavanja procedura građanima općine Travnik, općinski načelnik Kenan Dautović je danas u svom kabinetu upriličio službeni susret sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Almirom Badnjevićem i njegovim saradnikom, načelnikom Regionalnog centra Sarajevo Draženom Vujicom.

Općina Travnik neprekidno demonstrira svoju spremnost za inovacije i modernizaciju pristupa administrativnim procedurama. Nakon uspješne implementacije koncepta “digitalno porezno oslobođenje” (DPO), koji omogućava besplatnu registraciju poslovanja građanima, sada uvodi elektronsku razmjenu podataka kako bi pružila još učinkovitiju podršku svojim stanovnicima. Načelnik je naglasio svoju posvećenost maksimalnom olakšavanju procedura za sugrađane, dok je IDDEEA BiH obećala pružiti potpunu podršku putem elektronske razmjene podataka. Ovo će dodatno pojačati efikasnost općinske administracije, zaključili su sagovornici.

„U okviru našeg DTC koncepta za besplatnu registraciju obrta, dodat ćemo i još jednu besplatnu uslugu a to je direktna provjera CIPS dokumenta, kojeg će, prije svega naši korisnici, biti oslobođeni plaćanja, a s druge strane to će i ubrzati i digitalizirati i tu vrstu usluge“, kazao je općinski načelnik.
Badnjević je kazao da će IDDEEA kao Agencija za identifikacione dokumente evidenciju i razmjenu podataka BiH, omogućiti web servise s kojima će Općina moći vršiti elektronski uvid u prebivalište.
Također, najavio je mogućnost puštanja u rad platforme za elektronski potpis, te naglasio da je ova digitalna transformacija od suštinskog značaja za građane Bosne i Hercegovine i da će omogućiti pravnim i fizičkim licima da koriste različite elektronske servise uz pomoć elektronskog potpisa.

Travnicki.INFO