Arhiva

Upozorenje Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB!

Zbog toplinskog vala koji je bio prisutan u prethodnim danima i čiji se povratak očekuje u narednom vremenskom periodu praćen ekstremno visokim temperaturama, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB-a (u nastavku ZZJZ SBK/KSB) izdaje upozorenje.

Liječnici ZZJZ SBK/KSB-a upozoravaju da sa toplinskim valom stiže i toplinski udar. Usljed toga, neophodan je pojačan oprez od izlaganja suncu, jer se očekuje vrlo velika opasnost od utjecaja toplotnog vala na zdravlje ljudi, što može rezultirati sunčanicom, prestankom regulacije tjelesne temperature, pretjeranu vrućinu, grčeve, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, što može biti vrlo opasno po život. Najčešće stanje prouzrokovano toplinskim udarom je iznenadni kolaps organizma koji nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke temperature zraka okoliša.

Najteže posljedice moguće je izbjeći preventivom. Neophodno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova koje informiraju javnost putem medija, a to ukratko znači rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, ali negaziranu običnu ili mineralnu vodu, ne prehladne napitke.

Što se tiče prehrane, kad je prevruće treba izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama. Zbog nadoknade izgubljenih minerala, vitamina i elektrolita usljed pojačanog znojenja, preporučuje se konzumiranje laganije prehrane i namirnica.

Vrućina može utjecati na svakoga, ali neke osobe su na nju posebno osjetljivije.

Rizične kategorije stanovništva su:

● starije osobe;
● bebe i mala djeca;
● osobe koje uzimaju određene lijekove;
● osobe oboljele od hroničnih bolesti, posebno plućni i srčani bolesnici;
● osobe koje već imaju povećanu temperaturu tijela zbog nekih upala;
● osobe koje konzumiraju alkohol ili droge;
● osobe koje imaju problema sa kretanjem;
● osobe koje su fizički aktivne, kao što su fizički radnici, sportisti i žene.

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB