Transparency International
Arhiva

Uskoro modna revija mlade dizajnerice iz Nove Bile: Vedrana Matošević

Planet obuca

Mlada studentica Vedrana Matošević, koja živi u Novoj Biloj, općina Travnik, dolazi nam sa Tehnološkog fakulteta odsjek tekstilni dizajn iz Banja Luke. Svojom kolekcijom predstavit će se na platformi „Perwoll New Generation 2016“ koja će se održati u sklopu 36. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo.

„Rođena sam 22.03.1993. godine u Švicarskoj u gradu Churu. Trenutno živim u Novoj Biloj, općina Travnik gdje sam završila svoje osnovno školovanje. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja u gradu Vitezu stekla sam zvanje tehničara za vozila i vozna sredstva. Također sam se bavila glazbom i sportom. Veliki uspjeh koji mogu spomenuti je osvojeno prvenstvo BiH u box-u.

Nastavak obrazovanja sam započela u Banja Luci. Budući da imam veliki interes prema tehnologiji i dizajnu odabrala sam Tehnološki fakultet smijer dizajn i konfekcija. Studirajući ovaj smijer stekla sam veliko znanje i želju za dizajniranjem kao i konstruisanjem odjevnih predmeta i modnih detalja. Razvila sam svoje sposobnosti ručnih radova i tehnologije izrade koje olakšavaju određene operacije koje ranije nisam poznavala.

Tijekom studiranja sudjelovala sam na Festivalu nauke 2013. godine gdje sam predstavljala znanost koju pruža tekstilno inženjerstvo. Također sam predstavljala vlastite radove u Noći muzeja s zadatkom u kojem smo trebali tradicionalnu modu stvoriti prema suvremenom poimanju mode, kako bismo doprinijeli očuvanju mukotrpnih ručnih radova i običaja naše države. Nakon završene druge akademske godine odlučila sam obaviti praksu u tekstilnoj firmi Fortitudo u Travniku s ciljem da teorijski dio spojim s praktičnim radom.

Prijavila sam se na natječaj za mlade dizajnere “Perwoll New Generation 2016” jer smatram da je ovo savršena prilika za novo iskustvo u kojem mogu upoznati nove ljude koji imaju iste poglede kao i ja.“

A gdje i kada imamo priliku da pogledamo kolekciju?

Kolekcija će biti predstavljena na natječaju za mlade dizajnere – Perwoll New Generation 2016, koji će se održati 04.04.2016 godine u Zemaljskom Muzeju u Sarajevu. Inače, 36. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo, će se održati od 02.04. – 05.04.2016 godine na dvije različite lokacije Porsche Sarajevo salon Audi i Zemaljski Muzej Sarajevo.

Čime je bila inspirisana i koji naziv nosi njena kolekcija …

Kolekcija predstavlja temu FASHION – A LOOK BACK “NAZAD U PROŠLOST”. Kao inspiracija odabrana je grčka mitologija zato što je većini ljudi poznata nošnja antičke Grčke. Kolekcija se sastoji od tri modela gdje svaki model predstavlja jednu od boginja grčke mitologije I predstavlja ženu kao snažnu osobu koja je najljepša onda kada se osjeća sigurno i slobodno u svojoj koži. “Dva koraka je jedan hod!” naziv kolekcije koji prati sigurnu i samouvjerenu ženu.

Kada su u pitanju planovi za budućnost kaže da joj je najbitnije „da upotpunim znanje u konstrukciji odjevnih predmeta kako bih omogućila kvalitetno dizajniranje i zahtjevanje odgovarajuće kvalitete izrade bez reklamacija. “Razlika između stila i mode je kvalitet.” Giorgio Armani, citat koji prati moje korake ka budućoj karijeri.“

Izvor: NIVEA BH Fashion Week Sarajevo