Transparency International
Utvrđen Prijedlog budžeta SBK/KSB u iznosu od oko 217 miliona maraka
Utvrđen Prijedlog budžeta SBK/KSB u iznosu od oko 217 miliona maraka
Aktuelno

Utvrđen Prijedlog budžeta SBK/KSB u iznosu od oko 217 miliona maraka

Planet obuca

Vlada Srednjobosankog kantona utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog budžeta za 2021. godinu, u iznosu od oko 217 miliona maraka, koji je, unatoč padu javnih prihoda, ocijenjen stabilizirajućim.

Kako je rečeno na sjednici, u odnosu na ranije utvrđeni nacrt budžeta, napravljena je preraspodjela na prihodovnoj strani, s obzirom na to da su iz federalnog Ministarstva finansija dostavljene projekcije, koje ukazuju na pad javnih prihoda za oko 7,7 miliona maraka.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) izjavila je da se s padom prihoda suočavaju svi nivoi vlasti, te da se, u tom kontekstu, čeka i na novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naglasila je da očekuje kako će, uz dodatna sredstva sa viših nivoa, planirani budžet omogućiti finansiranje najvažnijih, ustavnih obaveza SBK/KSB.

Zahvaljujući racionalnom ponašanju svih nas, možemo “preživjeti” prvi kvartal iduće godine, i u slučaju pada prihoda. Dakle, imamo još prostora od tri-četiri mjeseca da izmirujemo sve obaveze u zakonskom roku, a to se prije svega odnosi na plate i naknade zaposlenih i materijalne troškove. U uslovima pada prihoda uspjeli smo do daljnjeg zadržati osnovicu za obračun plata, te broj zaposlenih, čije povećanje nije planirano – izjavila je Plavčić, dodavši da je Prijedlogom budžeta predviđeno sedam miliona maraka više za zdravstveni sektor.

Na upit novinara da prokomentariše činjenicu da transferi za podršku privredi iznose tri miliona maraka, te da su, u odnosu na 2020. godinu, umanjeni za dva miliona, Plavčić je izjavila da, iako nedovoljan, ovaj iznos “predstavlja znak dobre volje Kantona da dijeli sudbinu privrede“.

Istina, manje je novca na tim transferima i to nije dovoljno za oporavak privrede. Međutim, mjere za stabilizovanje privrede moraju ići od državnog i federalnog nivoa, a u svemu tome je kantonalni nivo manje bitan. Naravno, tu je naša obaveza da, u slučaju povoljnih kretanja javnih prihoda, te transfera sa viših nivoa vlasti, ovu stavku još jednom razmotrimo – naglasila je ona.

Premijer SBK/KSB Tahir Lendo ocijenio je najbitnijim da nije došlo do umanjenja prava i redoslijeda u isplatama, kad su u pitanju korisnici budžeta.

To je za nas temeljno, da zadržimo ekonomsku, političku i svaku drugu stabilnost i da možemo spremno dočekati sve izazove – dodao je Lendo.

Upitan o stanju na tržištu rada i u realnom sektoru, Lendo je odgovorio kako je i dalje prisutan pad poslovne aktivnosti, ali da se od 1. juna bilježi rast zaposlenih.

Ohrabruje činjenica da se naši privrednici, ipak, drže i nadam se da ćemo zadržati takav trend. Vraćamo se na onu brojku od 51.500 zaposlenih, te oko 34.000 nezaposlenih, iako ona još nije dovedena na optimalnu vrijednost – istakao je Lendo.

Vlada SBK/KSB na sjednici je, između ostalog, usvojila Nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana od 2005. do 2025. godine, te Finansijski plan kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje za 2021. godinu.

FENA/Agencija DAN

Trebamo da znamo!