Transparency International
Dragan Solomun: Zbog koronavirusa ZZO SBK/KSB izložen dodatnim troškovima
Dragan Solomun: Zbog koronavirusa ZZO SBK/KSB izložen dodatnim troškovima - photo: FENA
Aktuelno

Dragan Solomun: Zbog koronavirusa ZZO SBK/KSB izložen dodatnim troškovima

Planet obuca

Zbog pandemije koronavirusa Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) Srednjobosanskog kantona suočava se sa ozbiljnim dodatnim troškovima, koji iznose i do pola miliona maraka mjesečno, izjavio je u Travniku direktor ZZO SBK/KSB Dragan Solomun.

Solomun je novinarima rekao da kantonalni Zavod ne može samostalno finansirati sve izdatke koje je stvorila pandemija, zbog čega se obratio Vladi SBK/KSB koja je u budžetu za iduću godinu predvidjela dodatnih pet i pol miliona maraka.

Pored redovnog finansiranja zdravstvenih ustanova, sada finansiramo i lijekove i zaštitnu opremu. Sa bolnicama Travnik i onom u Novoj Biloj dogovorili smo povećanje sredstava za 500 maraka dnevno, po jednom pacijentu na mehaničkoj ventilaciji. Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku utvrdili smo dodatna sredstva od 170 maraka po jednom bolničkom danu, a u bolnicama u Jajcu i Bugojnu, u kojima su smješteni pacijenti s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, ti dnevni troškovi iznose 96 maraka – naglasio je Solomun.

Po njegovim riječima, ZZO je u dva navrata izdvojio i značajna sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za kućna liječenja i epidemiološke službe.

Vlada SBK/KSB u četvrtak je usvojila finansijski plan ZZO-a SBK/KSB, kojim su utvrđeni prihodi i rashodi u 2021. godinu, u iznosu od 119 miliona maraka.

FENA/Agencija DAN