Transparency International
Aktuelno

VIDEO: Danas održana komemoracija bivšem načelniku Zenice, Travnika i Novog Travnika

Planet obuca

U Velikoj sali Grada Zenica danas je održan komemorativni skup povodom smrti bivšeg načelnika Zenice, Travnika i Novog Travnika, Ezhera Arnautoviću.

Komemoraciji su prisustvovali bivši načelnici Zenice, aktuelni načelnici Novog Travnika i Travnika, te brojni gosti, prijatelji, članovi porodice i poznanici rahmetli Eze Arnautovića.

U svojoj veoma bogatoj i zanimljivoj biografiji, Arnautović je bio predsjednik općine Zenica (1960-1965), te vijećnik Općinskog vijeća Zenica (2000-2004). Tokom posljednjeg rata je bio pomoćnik komandanta Trećeg Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Preminuo je u 93. godini života. Rođen u Travniku 1925. godine, bio je učesnik NOAR-a 1941-1945., a sa 23 godine je postao predsjednik Skupštine opštine Travnik, da bi šest godina kasnije preuzeo i funkciju prvog čovjeka opštine Novi Travnik. Bivša država mu je izrazila izuzetne zasluge u izgradnji društva, urbanizaciji i modernizaciji Novog Travnika pedesetih, odnosno, Zenice šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i privrednog jačanja Foče u istočnoj Bosni.

Bio je učesnik izgradnje omladinskih pruga Brčko-Banovići (1946) i Šamac-Sarajevo (1947), tokom kojih je obavljao više komandnih funkcija. U septembru 1965. godine lišen je slobode i smijenjen sa svih funkcija zbog optužbi za pljačku i zloupotrebu dužnosti. Osuđen je na kaznu zatvora od 17 godina robije zbog navedenih djela, te upućen na izdržavanje kazne u KPD Foča. Iz zatvora je izašao nakon pet godina i niza preinaka prvobitne presude.

U istoriji Zenice zabilježen je kao jedan od prvih ljudi u čijem mandatu je Grad doživio izuzetan napredak i izgradnju. Nakon rata općinsko vijeće je dijelu Obalnog bulevara dodjelilo ime Bulevar Ezhera Eze Arnautovića.

Dženaza se klanjala danas, ispred Sultan Ahmedove – Čaršijske džamije u Zenici, a ukop je obavljen na Gradskom groblju Prašnice.

Tekst, photo i video preneseni uz dozvolu uredništva portala ZenicaBlog.

Komemoracija povodom smrti Ezhera Arnautovića

U Velikoj sali Grada Zenica danas je održan komemorativni skup povodom smrti bivšeg načelnika Zenice, Travnika i Novog Travnika, Ezhera Arnautovića. Više na https://www.zenicablog.com/videofoto-komemoracija-povodom-smrti-bivseg-nacelnika-zenice-travnika-i-novog-travnika-ezhera-eze-arnautovica/

Posted by Zenicablog on 30. Septembar 2017