Arhiva

VIDEO: Travničanin u “Bosanskom loncu” – Pogledajte i poslušajte!

U saradnji sa beatboxerom Adnanom Pacolijem i profesorom harmonike Emirom Smajišem muzički trio “Bosanski lonac” objavio spot za pjesmu “Mila majko”.

Muzički trio “Bosanski lonac” danas je premijerno predstavio novi spot za pjesmu “Mila majko“. Trio koji čine Kenan Mačković (vokal i klavir), Mirza Redžepagić (gitara) i Davor Maraus (udaraljke), u ovoj pjesmi se pridružio i beatboxer, Adnan Pacoli, te je tako sevdalinka koju izvorno izvodi doajen, Himzo Polovina, dobila jednu potpuno modernu reinterpretaciju.

“Saradnja sa Pacolijem se desila nakon našeg razmišljanja da u sevdalinku ubacimo neke nove elemente modernog zvuka, odnosno da sevdalinku zvučno i instrumentalno što više približimo mlađoj generaciji. Ideja se Adnanu veoma svidjela i već na prvoj probi smo uvidjeli da je taj spoj moguć“, rekao je Kenan Mačković te dodao da se među njihovom publikom već desila jedna interesantna anegdota.

“Ušli smo u studio, snimili sve, a u međuvremenu je ova sevdalinka izvedena na par koncerata uživo i reakcija publike je bila odlična. Čak je i neko napisao, podijelivši video sa koncerta, spoj beatboxa i sevdalinke = hipsterdalinka“, ispričao je Mirza Redžepagić.

Na pjesmi se pojavljuje i Emir Smajiš, profesor harmonike i dugogodišnji prijatelj tria koji svojim zvucima harmonike oblači sevdalinci staro ruho. Pjesma je snimana u Long Play Studio-u Sarajevo a mix i mastering pjesme je radio Mahir Sarihodžić. Idejno rješenje i produkciju spota su radili troje mladih, talentiranih kreativaca iz NAVA produkcije, Sadžida Hadžić, Nemanja Popović i Danilo Marković.

Trio “Bosanski lonac” nastao je iz želje i potrebe da se tradicionalna muzika Bosne i Hercegovine otme od zaborava, da se približi i ostavi traga na generacije koje dolaze, kako bi i oni mogli prenositi tu malu seharu na one koji će tek kasnije doći. Svoje prvo veće javno pojavljivanje Trio je imao na 4. Sarajevo Sevdah Festu u maju 2014. godine, gdje zajedno sa brojnim gostima, prvi put prezentiraju svoje aranžmane i bilježe zapažen uspjeh. Prije ove obrade, “Bosanski lonac“ je objavio i spot za pjesmu “Putuj vjetre” koju je izvorno izvodio Safet Isović, a njihov flamenco/latino aranžman pjesme je najavio novi pristup obrade tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine.

U nastavku obavezno pogledajte video: