BH Telecom
Aktuelno

VIDEO/FOTO: Mirhad Džaferagić poklanjajući barake, bh. autohtone lovačke goniče promovira BiH širom svijeta

Mirhad Džaferagić već 40 godina uzgaja barake, bosanske ahtohtone lovačke goniče. Sačuvao je genetiku svojih najboljih jedinki, a trenutačno u svome leglu ima 25 pasa koje je hranio suđukom kada je u siječnju/januaru bila najniža temperatura.

Mirhad je poseban i po tome što svake godine pokloni najmanje 50 mladih baraka.

“Opredjelio sam se za baraka zato što je to naša autohtona bosanska pasmina. Barak je odličan gonič u lovu i ne plaši se ni jedne zvijeri, pogotovo kada njih dvadeset zajedno love recimo divljeg vepra ili lisicu, medvjeda… Teško im bilo koja zvijer umakne. Imam u svome leglu jedinke za izložbu, za eksterijer, ali i razna natjecanja. Kada poklanjam mlade pse uz njih dajem i rodovnike koji potvrđuju porijeklo, vlasnika i autohtonu bosansku pasminu. Moja je želja da se barak širi Evropom”, priča Mirhad u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

– Pse u zimskim danima hranio suđukom – 

Tako je barak stigao do Grčke, Turske, Makedonije, Kosova, susjedne Hrvatske…

“Zahvaljujući mojim psima u Švedskoj je naša dijaspora organizirala Klub bosanskog baraka,  a barak iz moga legla i sada je prvak Švedske. Ima sve osobine najboljeg psa goniča iz te pasmine. U mene je radna linija, starinska i svaki je peticom ocijenjen”, govori za AA Mirhad kojega još zovu i Mirso.

Mirso nam je pokazao i kratki video uradak kojeg je na Facebooku za kratko vrijeme vidjelo preko 60 tisuća ljudi diljem svijeta.

Na tom video uratku Mirhad svojim goničima dijeli suđuku.

“Januar je zaista bio hladan i za marendu mojim psima sam dijelio suđuku. To im je davalo dodatnu energiju pa su lakše podnosili hladnoću. Istina svaki mjesec samo za hranu dajem oko 500 KM, ali ne žalim. Uživam u njihovom društvu, a pogotovo kada love divljač. Imam preko trideset hektara šuma i pašnjaka pa sam u taj prostor ubacio i divljeg zeca kojega sam kupio na tržištu. Zečevi su se toliko namnožili da je to nevjerojatno. Tu su i lisice, divlji vepar pa ovi moji baraci uživaju kada sam u lovu sa njima”, kaže Mirhad.

– Barak spada u najstarije pasmine Balkanskog poluostrva- 

Slobodan Ličanin poznati kinološki sudija za rad goniča oduševljen je kako Mirhad odgaja svoje pse.

“Barak je zvanično priznat kao autohtona bosanska pasmina 1973. godine. Prema nekim pisanim dokumentima i predanjima barak spada u najstarije pasmine Balkanskog poluostrva i navodno da su sve lovne pasmine nastale od baraka što se može vidjeti od Balkana pa do Norveške. Postoje određene pasmine sa oštrom dlakom sličnog tipa ili identične kao što je barak. Mirhad se ne hvali, ali njegovi psi se nalaze u Švedskoj pa sve dole do Turske”, navodi Slobodan.

Rijetko je, kaže, vidjeti da u ova kokuzna vremena jedan čovjek poklanja tu bh. pasminu.

“Iz Bosanskog kinološkog saveza ovakve ljude bi trebali sitmulirati na određen način kao što je to u Evropi. Od besplatne prijave legla do ocjene čak i na najvećim manifestacijama njihova taksa za učešće na izložbi terbala bi biti besplatna”, kaže Slobodan.

Mirhad je u posljednjih dvadesetak godina poklonio preko tisuću mladih baraka diljem Europe kako bi promovirao i pasminu, ali i Bosnu i Hercegovinu.

(AA)