Sveuciliste Vitez
Vlada SBK/KSB izdvojila 300.000 maraka za nabavku respiratora
Vlada SBK/KSB izdvojila 300.000 maraka za nabavku respiratora - photo: Vlada SBK/KSB
Aktuelno

Vlada SBK/KSB izdvojila 300.000 maraka za nabavku respiratora

Vlada Srednjobosanskog kantona odobrila je na današnjoj izvanrednoj sjednici 300.000 maraka za nabavku respiratora u Bolnici Travnik i Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj.

Ministar zdravlja SBK/KSB Anto Matić rekao je novinarima da u tom kantonu trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a uručeno je 110 rješenja za samoizolaciju.

Istaknuo je da SBK/KSB prati naredbe Kriznog štaba na nivou Federacije BiH, te da će u skladu s njima, a nakon obustave nastave u školama i vrtićima, donositi nove mjere.

Zadnje što smo uradili je da smo zatvorili vrtiće, donijeli preporuke o režimu rada bolnica, te za slučaj potrebe odredili broj ležajeva, pa ih imamo 103 u pet bolnica. Sada raspoređujemo opremu u bolnicama i ljude kako bi pravili planove da se točno zna šta će tko raditi u kojem trenutku – naglasio je Matić.

Ministar pravosuđa i uprave SBK/KSB Zoran Marković rekao je da najveći problem predstavlja kršenje izdanih rješenja o samoizolaciji.

Razgovarali smo o tome da se čak uvedu i neke mjere da dežurni tužioci i suci po hitnom postupku određuju pritvor za takve ljude, dok SB/KSB ne osigura neki prostor koji će biti opremljen za takve potrebe – istakao je Marković.

Kako je rekao kantonalni ministar obrazovanja Bojan Domić, u koordinaciji sa školama radi se na tome da učenici ne budu u zaostatku zbog obustave nastave.

Mi ćemo danas poslati instrukciju da se koriste mogućnosti online nastave, iako je jasno da ona ne može zamijeniti redovnu nastavu. Sve zavisi od razvoja situacije i, ukoliko obustava nastave potraje 15 dana, to neće biti problem – naglasio je Domić.

Uz obustavu nastave i rada vrtića, Krizni štab SBK/KSB ranije je, između ostalog, donio naredbu o obustavi održavanje kulturnih i sportskih događaja.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!