Vlada SBK/KSB odgodila izjašnjavanje o uspostavi registra imenovanih dužnosnika
Vlada SBK/KSB odgodila izjašnjavanje o uspostavi registra imenovanih dužnosnika
Aktuelno

Vlada SBK/KSB odgodila izjašnjavanje o uspostavi registra imenovanih dužnosnika

Objavljivanjem registra imenovanih i izabranih dužnosnika te zaposlenih u javnom sektoru, započelo je vraćanje povjerenja građana u institucije Kantona Sarajevo, rečeno je danas u Travniku, na sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona, uz ocjenu da bi sličan registar koristio i SBK/KSB i njegovim stanovnicima.

Predstavljajući članovima Vlade SBK/KSB software i registar objavljen u Kantonu Sarajevo, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom tog kantona, Erduan Kafedžić, rekao je da on, između ostalog, pruža uvid u ljudske resurse, kvalifikacije i plate zaposlenih, te u angažman u povjerenstvima i naknade koje za to primaju.

Cilj je, prije svega, kroz transparentnost, vratiti povjerenje građana. Također, registar detektirati eventualni sukob interesa i sve druge nepravilnosti koje se mogu javiti, i koje se javljaju u procesima imenovanja. Dakle, registrom smo javnosti potpunosti otvorili proces imenovanja – rekao je Kafedžić novinarima.

Ponudivši pomoć i podršku Vladi SBK/KSB u procesu uspostave registra, Kafedžić je rekao da on ne zahtijeva mnogo novca, nego znanje, te mnogo hrabrosti i upornosti.

Na sjednici je istaknuto kako je Vlada SBK/KSB opredijeljena za borbu protiv korupcije te su se mogle čuti pohvale i izjave podrške uvođenju registra, ali je odgođeno glasanje o Prijedlogu odluke o registru imenovanih i izabranih osoba u SBK/KSB.

To je odgođeno za sedam dana kako bi se sva ministarstva i uprave mogli izjasniti i dati prijedloge i eventualne primjedbe. Nema nitko ništa protiv toga se uspostavi registar, kao jedan dobar alat, ali to je proces koji nije lagan. Svima nam je cilj da to uradimo temeljito, a imamo i pozitivan primjer u Sarajevskom kantonu iz kojeg možemo dosta naučiti i uzeti ono što je primjenjivo u našem kantonu – rekao je novinarima premijer SBK/KSB Tahir Lendo (SDA).

Na upit novinara da prokomentariše odgađanje izjašnjavanja o spomenutoj odluci, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) rekao je da je došlo do nejasne situacije, ističući da odluka nije bila planirana u najavi današnje sjednice, nego je kao točka dnevnog reda bila predviđena prezentacija softwarea za borbu protiv korupcije.

Mora to, ipak, proći Ured za zakonodavstvo i ministarstva. Malo nas je samo zbunilo jer se išlo dva koraka ispred, a ovako smo to vratili na početak – rekao je on.

Ocijenivši da registar predstavlja dobar alat, Domić je rekao da se postavlja pitanje može li on išta promijeniti, s obzirom na to da nema represivni mehanizam.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!