BH Telecom
Vlada SBK/KSB: Ublažiti posljedice smanjenja broja učenika u srednjim školama
photo: ilustracija
Aktuelno

Vlada SBK/KSB: Ublažiti posljedice smanjenja broja učenika u srednjim školama

Oko 954 učenika bit će upisano u prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu, a ovo smanjenje dovest će do gubitka norme i stvaranja tehnološkog viška među profesorima, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade SBK/KSB, koja je razmatrala ovaj problem i mjere za njegovo prevazilaženje.

Ministrica obrazovanja, Katica Čerkez, podsjetila je kako je prošle školske godine, u prve razrede srednjih škola, bilo upisano više od 2.650 učenika, te da je smanjenje broja upisanih rezultat uvođenja devetogodišnjeg sistema obrazovanja u osnovnim školama.

Ocijenila je kako je jedna od mjera za ublažavanje problema očekivane pojave tehnološkog viška da se, pri formiranju odjeljenja, odstupi od trenutnih pedagoških mjerila te da minimalan broj učenika u odjeljenju bude 16, a maksimalan 20.

Nakon što bude završen prvi upisni rok imat ćemo preciznije podatke o broju zaposlenika koji će ostati bez norme ili će biti tehnološki višak. Sačinit ćemo i prijedlog mjera za ublažavanje ovog problema, a jedna od mogućih je da dio profesora bude angažovan u osnovnim školama – rekla je Čerkez na sjednici Vlade.

Kako je dodala, u osnovne škole je upisan veći broj učenika, tako da se očekuje i povećanje norme za zaposlenike.

Čerkez je istakla kako će se posljedice uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama osjetiti samo u predstojećoj školskoj godini, dok se već u narednoj očekuje više od 2.000 učenika u prvim razredima srednjih škola.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!