BH Telecom
Arhiva

Vlašić: Izaslanstvo HDZ BiH na 23 godišnjici stradanja Hrvata na platou Galice (FOTO)

Izaslanstvo HDZ BiH odalo je danas 15- svibnja 2015 godine dužnu počast stradalim pripadnicima Travničke brigade HVO-a, njih 14, koje su na današnji dan prije 23 godine zarobili, a potom na okrutan način pobili pripadnici Srpske vojske i bivše JNA. Stranačko izaslanstvo najprije je položilo vijenac pred Spomen obilježjem stradalim Hrvatima na platou Galice, a potom je nazočilo misi zadušnici.

Izaslanstvo HDZ BiH predvodila je Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH, predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U izaslanstvu su bili i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB, Nikola Grubešić, dopredsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i ministar zdravstva u Vladi ŽSB, Marinko Krajina i Jozo Budeš, dopredsjednici ŽO HDZ BiH ŽSB kao i Mario Magerl, tajnik ŽO HDZ BiH ŽSB. Općinsko stranačko izaslanstvo predvodio je Mirko Batinić, predsjednik OO HDZ BiH Travnik, a u izaslanstvu hrvatskih političkih predstavnika Travnika bio je i Niko Grganović, predsjedatelj Općinskog vijeća.

Misu za pobijene pripadnike HVO-a na Galici, pred Spomen obilježjem podignutim na mjestu stradanja, predvodio je fra Marinko Didak, župnik travničke župe Ovčarevo. Organizatori obilježavanja godišnjice stradanja Hrvata na platou Galice na planini Vlašić bile su Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Travnik i ŽSB.

15.svibnja 1992. godine 19 pripadnika HVO-a na Vlašiću su zarobili Srbi. Većinu zarobljenika od kojih s neki bili i ranjeni, okrutno su pobili, a petorica preživjelih razmijenjena su nakon desetak dana tijekom kojih su prošli torture zbog kojih su svi razmijenjeni na nosilima.

Preživjelima je, osim proživljenih trauma i tortura, najteže što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH ŽSB