BH Telecom
Arhiva

YEP Priča o uspjehu: Jučer članica Kluba – danas poduzetnica koja zapošljava mlade iz Kluba

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je projekat koji se implementira u dvije faze, od strane njemačke kompanije GOPA mbH, kroz predstavništvo u BiH.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/opste-informacije/

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je projekat koji se implementira u dvije faze, od strane njemačke kompanije GOPA mbH, kroz predstavništvo u BiH.

Svaki od članova/ica Klubova za traženje posla ima zanimljivu priču za ispričati, a mi Vam donosimo upravo jednu iz Travnika.

Ona se zove Lejla Adžaip, ima 30 godina, udata je i majka dvoje male djece. Po zanimanju je medicinska sestra, a upravo ulazi u jednu novu sferu kojom želi u potpunosti promijeniti svoj život. Postaje mlada poduzetnica, pokreće vlastiti biznis! Lejla je nekadašnja članica Kluba za traženje posla Travnik gdje je prošla trosedmičnu obuku i dobila savjete za traženje posla i ideju o pokretanju vlastitog biznisa. Inače je radila razne poslove, kao promoter, unapređivač prodaje, trgovac i kao medicinska sestra.

Radeći kao njegovateljica u jednom od travničkih vrtića stekla je neophodno znanje i odlučila da samostalno otvori vrtić “Pahuljica”. Za vrijeme angažmana pokušavala je da stekne što više prakse i da se u potpunosti kao “insider” upozna sa principima vođenja vrtića. Lejla je trenutno veoma zauzeta oko uređivanja svog budućeg radnog mjesta, a namjerava u septembru ove godine upisati Pedagoški fakultat kako bi stekla dodatna znanja i edukaciju i time unaprijedila svoj biznis. Čula je za program Kluba za traženje posla putem Biroa Travnik.

“Odlučila sam da probam, iako nisam bila sigurna šta mi program može ponuditi.” U Klubu je dobila podstrek da započne vlastiti biznis, a o voditeljici kaže: “Voditeljica je neformalna, ali i profesionalna i na taj način je i nama ukazivala kako treba da se ponašamo prema budućem poslodavcu. Sada iz ove pozicije mislim da mi je iskustvo provedeno u Klubu pomoglo da hrabrije pristupim u realizaciji svoje biznis ideje, a lojalnost prema voditeljici i programu Kluba sam dokazala tako što ću radnike/ice za rad u vrtiću izabrati iz Kluba”.

Zaista, Lejla je zahvalnost Klubu dokazala na najbolji mogući način tako da je Službi za zapošljavanje SBK uputila zahtjev za prijem radnika isključivo iz Kluba za traženje posla, jer kako kaže, želi motivisane i mlade radnike a, iz svoga iskustva, zna da je Klub mjesto u kojem se upravo takve osobe okupljaju. Voditeljica Kluba je izvršila selekciju svojih najboljih članova koji odgovaraju traženim kriterijima te je ove sedmice izvršen prvi krug intervjua sa poslodavcem – Lejlom.

“Adnana (voditeljica Kluba) je stvarno extra i uvijek je tu za svaki savjet, jako je pozitivna i spremna pomoći. Od velike mi je pomoći bilo što su mi ustupljene prostorije Kluba da obavim intervjue, jer su u toku pripreme za otvorenje vrtića”.

Klub za traženje posla predstavlja aktivnu mjeru zapošljavanja koju je Služba za zapošljavanje SBK pored Travnika uvela u dodatnih 5 ispostava kako bi se pružila savjetodavna podrška mladim nezaposlenim osobama. Od trenutka otvaranja prvog Kluba u SBK/KSB ukupno je 431 mlada osoba dobila savjetodavnu podršku od čega je 136 zaposleno.

Posmatrajući cijelu mrežu Klubova u BiH, 4209 mladih je primilo savjete i pomoć Kluba, od čega se 1486 njih zaposlilo.

Izvor: YEP – Youth Employment Project