BH Telecom
Arhiva

Alarmantno stanje u Veležu

Vršitelj dužnosti direktora Fudbalskog kluba Velež Arman Zalihić podnio je jutros ostavku na to mjesto, a zbog nagomilanih dugova nogometaši i djelatnici mostarskog premijerligaša od jučer su u generalnom štrajku.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Zalihić, nogometaši i zaposlenici Veleža nisu dobili plaće već sedam mjeseci pa su odlučili stupiti u štrajk zbog čega je otkazana prijateljska utakmica između Veleža i Budućnosti iz Podgorice, koja se trebala igrati u srijedu.

– Ne zamjeram igračima što su stupili u štrajk, ali im zamjeram što nisu odigrali utakmicu protiv Budućnosti jer je taj susret trebao biti više od utakmice. To je trebala biti poruka kojom bismo obilježili 14. februara (dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu), a znate da je 77 igrača Veleža dalo svoje živote u Narodno-oslobodilačkom ratu – kazao je Zalihić.

Po njegovim riječima, kako bi se našlo rješenje za aktualnu iznimno tešku situaciju u klubu za četvrtak u 19 sati, u Villi Neretvi, sazvan je sastanak na koji su pozvani predstavnici društvenog, ekonomskog i vjerskog života u gradu Neretvi, a pored osamdesetak imena na čije je adrese upućen poziv, Zalihić je javno, s konferencije za novinare, na sastanak pozvao i federalnog premijera, federalnu ministricu kulture i sporta, gradonačelnika Mostara, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i predsjednika Sportskog saveza Grada Mostara.

Prvi čovjek mostarskog premijerligaša apelirao je na sve koji su u mogućnosti pomoći Veležu da to i učine, u protivnom upitno je hoće li Velež uopće igrati proljetni dio sezone Premijer lige BiH.

Zalihić nije želio govoriti o tome tko je kriv za trenutnu situaciju u Veležu, kazavši tek da je on od dolaska u klub prije četiri mjeseca učinio sve što je bilo u njegovoj moći da se situacija popravi ali, po njegovim riječima, izostala je podrška.

– Uložio sam svoju maksimalnu energiju u Velež, ali nisam mogao sam. Čast izuzecima, ali podrška je izostala. Mlad sam upao u ovo, ponijeli su me ideali, ali sad je došla voda do grla. Nije mi namjera da se perem. Kao direktor kluba dijelom snosim odgovornost za aktualno stanje i stoga podnosim javno ostavku na mjesto direktora FK Velež – kazao je Zalihić.

Dodao je kako to ne znači da će zaključati vrata i zauvijek Veležu okrenuti leđa.

– S obzirom da sam zadnji operativac u klubu bit ću tu dok radna grupa ne izabere novog direktora kluba. Pored svega ovoga, želim još reći kako ne želim više sudjelovati u borbama mostarskih klanova koje se vode oko Veleža i borbama političkih stranaka u Mostaru i Federaciji BiH, čija je Velež kolateralna žrtva – kazao je Zalihić.

Prema njegovim procjenama, ukupna dugovanja prema igračima i zaposlenicima kluba iznose oko 360 000 maraka, dok se iznosi dugovanja prema dobavljačima tek trebaju utvrditi.

Na kraju svog izlaganja Zalihić je, ipak, ponudio malo optimizma.

– Velež je preživio i svjetski rat i ovaj zadnji rat. Velež živi i živjet će poslije svega ovoga i izronit će za sve one koji ga vole.

FENA