Transparency International
Arhiva

Amerikanci danas biraju 45. predsjednika

Planet obuca

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se održavaju predsjednički izbori na kojima će 230 miliona registrovanih birača odlučivati o novom predsjedniku, nasljedniku Baracka Obame, nakon duge predsjedničke kampanje koja je počela prije više od godinu dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) od 230 miliona registrovanih birača građansku dužnost obavit će najvjerovatnije njih 150 miliona.

Amerikanci će u utorak birati 45. predsjednika i 48. potpredsjednika. Jedan od četiri kandidata preselit će se u Bijelu kuću. Demokrate predstavlja bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, republikance biznismen Donald Trump, liberale Gary Johnson, a Zelene Jill Stein.

Prema posljednjim anketama prednost ima demokratska kandidatkinja Hilary Clinton koja bi mogla postati i prva predsjednica SAD. Istraživanje javnog mnjenja “Selzer&Co” pokazuje da je Clinton u vodstvu za tri procentna poena u odnosu na Trumpa (44-41).

Širom SAD-a bit će raspisani i referendumi, a birat će se i guverneri pojedinih saveznih država.

Na ranim izborima održanim u nekoliko saveznih država do sada je glasalo oko 40 miliona Amerikanaca.

Pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a, a koje se sastoji od 538 članova. Da bi kandidat ili kandidatkinja postali predsjednik SAD-a moraju imati apsolutnu većinu, odnosno podršku najmanje 270 elektora.

Pored toga, bit će izabran i saziv Zastupničkog doma Kongresa SAD-a koji ima 435 zastupničkih mjesta.

Birat će se i trećina saziva Senata, odnosno 34 senatora.

Na kampanje svih kandidata koji su učestvovalo u predizbornoj trci potrošeno je oko 2,5 milijardi dolara.

Clinton je na kampanju potrošila 610 miliona dolara, dok je Trump potrošio 285 miliona. Ona je na reklame na televiziji i društvenim mrežama potrošila 157 miliona dolara, a Trump 44 miliona.

Pored toga, u predizbornoj kampanji Clinton učestvovalo je 4.200 ljudi, a u Trumpovoj 880.

Također, Clinton je tokom kampanje donirala 687 miliona dolara, a Trumpove donacije procjenjene su na 307 miliona dolara.

(AA)