Arhiva

Analiza zimske turističke sezone u SBK/KSB, za period od 01.12.2015.-20.01.2016.godine

Analizom prikupljenih podataka iz Turističko-informativnog centra na Babanovcu, ove zimske turističke sezone turisti i posjetitelji na Vlašiću najviše upita imali su vezano za slobodan smještaj te cijene smještaja u hotelskom ali i u privatnim-vikend objektima na Vlašiću. Veliki interes iskazan je i za turističkom ponudom drugih skijališta u SBK/KSB sa najčešćim pitanjima o njihovoj lokaciji, prometnoj povezanosti, vremenu rada te cijenama usluga na skijalištima. Po osnovu servisnih informacija većinom su se tražile informacije radu skijališta, informacije za noćno skijanje te stanje prohodnosti puteva do odredišta. Ostale informacije koje su se tražile odnosile su se na dodatni sadržaj i aktivnosti u destinaciji kao što su: planinarske rute i karte kao i mogućnosti planinarenja, preporuke za kvalitetne restorane te mogućnosti korištenja bazena za posjetitelje koji nisu gosti hotela koji pružaju usluge korištenja bazena.

Veliki broj turista interesirao se za smještaj i boravak u ljetnoj turističkoj sezoni, što je dobra najava za nadolazeću ljetnu turističku sezonu. Najveći interes kada se promatra propagandni materijal, odnosio se na turističke brošure „Vlašić 365 dana“ te turističke karte destinacije sa skijalištem.

Ove sezone, zabilježeno je i manje primjedbi nego ranijih godina, a koje su se uglavnom odnosile na pojedinačne slučajeve glasne muzike u manjoj mjeri te problem komuniciranja prometnicom od Doline panjeva do SRC „Eko Fis Vlašić“.

Na osnovu informacija koje smo dobili od djelatnika sezonske ambulante koja je smještena u dijelu Turističko-informativnog centra na Babanovcu, u periodu od 18.12.2015.godine do 15.01.2016.godine zabilježene su 64, uglavnom lakše liječničke intervencije što je također određeno smanjenje nego u promatranom periodu prošle sezone.

U promatranom periodu, na planini Vlašić najviše ostvarenih noćenja ostvarili su domaći turisti 63%, a slijede ih strani gosti iz Republike Hrvatske sa 22%, Austrije 5%, Njemačke 4%, Srbije 2% i Turske 2%…

Također u ovom razdoblju na Vlašiću je zabilježeno povećanje ostvarenih dolazaka od 5,83% te povećanje broja ostvarenih noćenja od 1,04%.

Razlog manjeg povećanja ostvarenih dolazaka i noćenja na planini Vlašić u odnosu na očekivanja i realno stanje na terenu, leži isključivo u činjenici ne provođenja kontrola prijava i odjave boravka turista, što su pojedini smještajni kapaciteti uvelike iskoristili tako što nisu prijavljivali svoje goste u promatranom razdoblju.

Turistička zajednica SBK/KSB