Arhiva

FOTO: Akcijom pripadnika GSS Travnik spašen planinar na Brusnici!

Planet Obuca

U subotu, 14.05.2016. godine, na na osnovu dojave Jasmina Šakete iz G.Vakufa/Uskoplje, o nesreći planinara na području Zec planine – Brusnice, pripadnici GSS Travnik pokrenuli su hitnu akciju spašavanja i evakuacije unesrećenog planinara.

Prema prvim informacijama u dojavi, radilo se o M.H., rođenom 1954. godine iz Sarajeva, sa povredama gornjeg dijela kičme i vrata.

Na teren je upućeno 8 spasilaca GSS Travnik koji su prebačeni sa dva vozila MUP-a SBK/KSB, pošto GSS Travnik ne posjeduje vlastiti vozni park.

Akcija uspješno izvedena po veoma teškom terenu i uz jako loše vremenske uslove. Unesrećeni je sigurno transportovan do sanitetskog vozila, odakle je prevezen u Dom zdravlja Fojnica, a nakon toga na Koševo.

Posljednje informacije iz Sarajeva, koje su dobili pripadnici GSS Travnik govore da je došlo do nagnječenja kičme što je dosta lakša ozljeda od one na koju se na mjestu nesreće sumnjalo.

Ova akcija je još samo jedna u nizu intervencija travničkih profesionalaca na koje zaista svi moramo biti ponosni.

Činjenica da GSS Travnik ne rapolaže niti jednim terenskim vozilom i da su se na veliki broj intervencija uputili svojim privatnim ili vozilima prijatelja, svakako je poražavajuća, posebno kada se ima u vidu činjenica da su ovi hrabri momci najčešće “posljednja nada” unesrećenima.

Nadamo se da će problem njihovog vlastitog voznog parka biti riješen u najskorije moguće vrijeme.

Travnicki.INFO