Arhiva

FOTO: Ministrica Đapo posjetila skijaške centre Kupres i Vlašić

Danas je ministrica Edita Đapo posjetila Kupres i Vlašić, koji uz Bjelašnicu spadaju u najvažnije zimske skijaške destinacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Na Kupresu se ministrica okoliša i turizma sastala sa menadžmentom skijaškog centra Čajuša, koji je predstavljao Zvonko Bagarić sa saradnicima te s predstavnikom Turističke zajednice Hercegbosanske županije (HBŽ), Jozom Ivićem. U vrlo srdačnom razgovoru Bagarić je upoznao ministricu sa pripremama za novu skijašku sezonu. Pošto skijanje uvelike zavisi od vremenskih prilika, unatrag nekoliko godina izgrađen je ssistem vještačke proizvodnje snijega. Oprema kojom se održavaju staze je servisirana, dok je personalna popunjenost na razini prethodnih godina. Bagarić je ocijenio stanje pripremljenosti Centra vrlo visokim. Predstavnici Turističke zajednice Županije istaknuli su problem nedostajućeg zakona o turističkim zajednicama koji ih dovodi u vrlo tešku situaciju u smislu obavljanja obveza vezanih za promociju zimske turističke sezone.

U drugom dijelu  radne posjete skijalištima ministrica Đapo je obišla Vlašić.  Na sastanku su sudjelovali predstavnici SRC Vlašić, Goran Šarić i Enes Konjalić, predstavnik kompleksa Eko FIS, Dijana Brkan, predstavnik Hotela Blanca, Bernard Hegediš, direktor TZ Srednjobosanskog kantona, Miroslav Matošević, te predstavnik udruženja “Vlašić – Planet života”, Samer Dolovac.

Najveći problem Vlašića je svakako infrastrukturne prirode jer cesta kojom se povezuje dio skijališta u Eko FIS-u prolazi preko skijaške staze SRC Vlašić. U zadnjih nekoliko godina komunalna infrastruktura je značajno unaprijeđena, a očekuje se instaliranje novog vertikalnog transporta većeg kapaciteta. Poslije sastanka ministrica je obišla postojeće vučnice, postrojenje za proizvodnju vještačkog snijega, specijalne mašine za uređenje staza, te se na licu mjesta uvjerila u spremnost ovog ski centra za početak sezone.

“Skijaški centri poput Kupresa i Vlašića uz Bjelašnicu predstavljaju okosnicu razvoja zimskog turizma u Federaciji BiH. Stanje na skijalištima je u fazi potpune spremnosti i mogu reći da sam vrlo zadovoljna viđenim. Naše ministarstvo u sklopu svojih mogućnosti na različite načine će nastaviti davati potporu velikim naporima turističkih radnika u svim skijaškim centrima. Ne smijemo zaboraviti i nekoliko manjih skijališta kao što su Blidinje, Jajce, Busovačke Staje, Rostovo, Konjuh i druge, koji, svako na svoj način, daju doprinos izgradnji što većeg turističkog kolača.

U našoj Strategiji planinski turizma zauzima udarno mjesto, a mi ćemo u budućnosti dati prioritet razvoju ponude za aktivaciju resursa koji produžavaju sezonu.

U ovih desetak dana prepoznali smo prioritete. Usvajanjem Strategije razvoja turizma i novog seta zakona o turizmu stvoriti ćemo nedostajuće elemente za korištenje ekonomskih poticaja predpristupnih  fondova EU što će i skijaškim centrima omogućiti bolje funkcioniranje“, rekla je na kraju posjete Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

FENA/DAN.ba