Arhiva

FOTO: Rudari RMU Abid Lolić večeras izišli iz jame!

Trideset i šest rudara RMU Abid Lolić iz Bile kod Travnika, nakon više od 23 sata provedenih pod zemljom, prekinulo je štrajk i napustilo jamske prostorije nakon što su im predstavnici sindikata iznijeli rješenja postignuta na današnjem sastanku na kome su prisustovali i generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica i izvršni direktor Senad Sarajlić, javlja Anadolu Agency.

Štrajk je prekinut nakon što su predstavnici sindikata na čelu sa Sinanom Husićem, predsjednikom sindikata rudara FBiH, sišli u jamu i rudarima iznijeli postignute dogovore.

Dogovoreno je da se u roku od 24 sata sastavi stručni tim koji će ustanoviti elemente štetnosti ugovora sklopljenog sa firmom Rudar iz Tuzle, koji će nakon toga donijeti odluku o eventualnom raskidu ugovora.

Pored toga za 14 dana Elektroprivreda bi trebala novouposlenim radnicima osigurati stalni radni odnos, a regres za 2015., kako kažu, bit će isplaćen.

Kada je riječ o smjeni uprave, Grabovica je istakao da je u svim rudnicima sa negativnim poslovanjem pokrenut postupak smjene direktora i uprave.

Muhamed Purić, jedan od štrajkača, pod zemljom je proveo gotovo 24 sata.

“Poslje gotovo 24 sata pod zemljom divno je opet biti na površini. Uz podršku kolega izdržali smo, ali i dalje ćemo nastaviti našu borbu za naša prava i firmu. Ukoliko se već sutra ne prekine ugovor sa firmom “Rudar” – mi se ponovo vraćamo pod zemlju”, kazao je Purić

Treća smjena neće silaziti u jamu i proizvodnja večeras neće biti nastavljena, osim osoblja koje radi na održavanju.

Anadolija

{fcomment}