BH Telecom
Arhiva

FOTO/VIDEO: Izložba dr. Suvade Borić-Šaćiragić

U okviru ovogodišnje manifestacije “Dani Ajvatovce” u Travniku je upriličena izložba slika “BiH, moja ljubav, impresija i inspiracija”, autorice dr. Suvade Borić-Šaćiragić.
Ulje na platnu, tehnika je kojom su rađene slike, a od njih četrdeset, na Starom gradu je, radi ograničenog prostora, predstavljeno samo dvadeset.
Kako i naziv izložbe govori, autorica je nastojala u ove slike ugraditi ljubav prema BiH, prirodi, ali i slikarstvu, koje zaokuplja njenu pažnju još od djetinstva, mada to nije ono čime se primarno bavi.
No, još jednom se pokazalo, kako umjetnost ne poznaje granice, a pruža iznimno velike mogućnosti da se ono što svakodnevnica ne poznaje, predoči umjetničkim izrazom, u ovom slučaju kroz umjetničke slike. Poruka je svevremenska, domovina, priroda, ljepota i ljubav.
Zato je, nakon nekoliko bh. gradova, gdje je predstavljena izložba, potvrdu umjetničke vrijednosti dobila i od travničke publike, gdje slikarstvo ima tradiciju, a samim tim i veoma probirljivu publiku. To je dodatni povod da se na narednim slikama gospođe Borić-Šaćiragić nadju motivi Travnika, što se u potpunosti uklapa u postojeću temu ove izložbe.

 

Travnicki.INFO