BH Telecom
Arhiva

HDZ BiH pripalo pet od ukupno osam ministarstava u Vladi ŽSB

HDZ BiH i SDA potpisale Sporazum o formiranju i načelima djelovanja Vlade u ŽSB

Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna i Asim Mekić, predsjednik ŽO SDA potpisali su u Travniku Sporazum o uspostavi saborske većine i formiranju Vlade ŽSB za mandatno razdoblje 2014-2018 godina te Sporazum o načinu djelovanja u ŽSB. Uz predsjednicu ŽO HDZ BiH na potpisivanju Sporazuma bili su i članovi Pregovaračkog tima HDZ BiH Josip Kvasina i Nikola Grubešić.

Potpisanim Sporazumima definirana su načela djelovanja buduće Vlade , kao i raspodjela resora u Vladi ŽSB. HDZ BiH kao najjača hrvatska stranka u ŽSB te stranka koja s koalicijskim partnerom HSS Stjepan Radić ima najviše ruku u Saboru ŽSB, Sporazumom je osigurala provedbu jednog od svoja dva prijedloga koji se tiču raspodjele ministarstava u Vladi ŽSB. HDZ BiH su, prema Sporazumu, pripala četiri hrvatska i jedno srpsko ministarstvo, od ukupno osam ministarstava , odnosno devet članova koliko ih broji Vlada ŽSB zajedno s predsjednikom Vlade. HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH imenovat će ministre u sljedećim resorima; obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, zdravstva, financija, unutarnjih poslova te pravosuđa i uprave. Sporazumom je definirano da će suglasnost HDZ BiH na prijedlog za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda dati SDA.

Predsjednica ŽO HDZ BiH Lidija Bradara izrazila je očekivanje kako će Sporazumi o formiranju i načelima rada Vlade ŽSB dobiti i više od potrebne dvotrećinske većine u Saboru ŽSB. U srijedu 20. svibnja zasjeda Kolegij Sabora ŽSB koji će odrediti dan održavanja sjednice Sabora na čijem dnevnom redu će biti imenovanje Vlade ŽSB.

Izvor: Ured za informiranje HDZ BiH ŽSB