Arhiva

FOTOGALERIJA: U Golešu danas svečano otvorena džamija

Planet Obuca

Danas je u naselju Goleš svečano otvorena džamija. Ova ljepotica izgrađena je uz pomoć Crvenog polumjeseca iz UAE i naroda Katara.

Oni koji su izvodili radove na džamiji kažu kako je ovo bio izuzetno zahtjevan projekat, ali da su uz pomoć muftije travničkog, Ahmeda ef. Adilovića i medžlisa IZ Travnik uspjeli ostvariti sve zamišljeno.

”Građevinski radovi na džamiji u Golešu trajali su tačno godinu dana, a sam projekat traje dosta duže. Donaciju od pola ukupno potrebnih sredstava obezbijedio je Crveni polumjesec iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a veliki doprinos dali su i ljudi iz Bahreina, kao i privredni subjekti i narod iz Goleša i Travnika. Naše naselje je povratničko, a muslimansko stanovništvo u Donjem Golešu nije živjelo u kontinuitetu trideset godina. Zato je sve ovo još veće i mi se zahvaljujemo svim donatorima, kao i muftiji travničkom, Ahmedu ef. Adiloviću i glavnom imamu medžlisa IZ Travnik, Salihu ef. Indžiću.” izjavio je Nedžad Karajko, predsjednik Građevinskog odbora.

Uz muftiju, premijera Lendu i načelnika Hadžiemrića, velike zasluge za današnje svečano otvorenje džamije pripadaju i Salihu ef. Indžiću, glavnom imamu Medžlisa IZ Travnik.

”Medžlis IZ Travnik je ponosan na svoja 33 aktivna džemata, to možda nije veliki broj, ali svaka munara koja se izdiže iznad pejzaža priča svoju priču. Ako su Travnik i okolina poluotvorena knjiga, onda su munare izvor nura i upute na njenim stranicama. Ovo je 46. džamija na području Medžlisa IZ Travnik, a specifičnost ove džamije je što se nalazi tik pored magistralnog puta i posljednja je na putu prema Donjem Vakufu. Budimo ponosni što smo dobili još jednu Božiju kuću ovdje u Golešu.” riječi su Saliha ef. Indžića, glavnog imama Medžlisa IZ Travnik.

Travnicki.INFO