BH Telecom
Arhiva

Haradinaj još uvijek u Ljubljani, raste napetost između Slovenije i Kosova

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj i u četvrtak se nalazi u Ljubljani, gdje je dan ranije zaustavljen na putu iz Njemačke zbog Interpolove tjeralice koju je 2006. pokrenula Srbija, koja nekadašnjeg zapovjednika OVK-a tereti zbog zapovjedne odgovornosti za zločine na srpskim civilima na Kosovu.

Istražni sudac, koji ga je u srijedu saslušao, odredio je da on mora ostati u Sloveniji dok se ne riješi pitanje tjeralice, a policija je objavila da se ispituje aktualnost tjeralice i ispituje uključuje li ona navodne zločine koji mu nisu bili dokazani pred tribunalom u Den Haagu, gdje je bio oslobođen odgovornosti.

Slučaj je u zadnja dva dana izazvao napetosti između Ljubljane i Prištine jer je kosovski parlament zatražio Haradinajevo bezuvjetno puštanje, a o problemu zadržavanja kosovskog političkog čelnika zadnja su dva dana kontaktirali najviši dužnosnici dviju država. Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon svog razgovora s kosovkim premijerom da će postupak s Haradinajem biti zaključen što je brže moguće, ali u okviru obveza koje Slovenija ima prema Interpolu.

Slovenski mediji o slučaju prenose i reakcije iz Srbije i izjave premijera Aleksandra Vučića koje sugeriraju da Beograd “čudi” ažurnost kojim neke zapadne zemlje poput Švicarske zadnjih tjedana postupaju prema tjeralicama koje je pokrenula Srbija, sa sumnjom da se time žele izazvati zaoštravanje između Beograda i Prištine pred predstojeći nastavak pregovora o normalizaciji njihovih odnosa.

 (Fena)