Arhiva

Iz Travnika u Sloveniju: Amra Begić potpisala za Celje!

Nekadašnja košarkašica KK Travnik, Amra Begić, prihvatila je ponudu iz Slovenije i svoju karijeru nastavit će karijeru u ekipi Athlete iz Celja.

Ova mlada košarkašica na sedmodnevnoj probi zadovoljila je ukuse uprave Athletea, a na nedavno održanom Kengur kupu proglašena je i za najkorisniju igračicu turnira. Ovim povodom sa Amrom smo porazgovarali o njenim počecima, razvoju, i odlasku u Sloveniju.

Travnicki.INFO: Otkud uopšte ljubav prema košarci, i kako je sve počelo?

Begić: Na svoj prvi pravi košarkaški trening sam otišla sa 7 godina, jer sam kao i svaka mlađa sestra htjela da se ugledam na starijeg brata. Kako je prolazio trening za treningom, shvatala sam da i ja mogu da pridonesem timu svojim trudom i radom. Košarku sam zavoljela kad sam shvatila da će rezultat biti bolji sve što se ja više budem trudila. Sa svakim skokom, postignutim poenom i naravno pobjedom ta je ljubav rasla i dalje raste. Počela sam trenirati 2007 godine. Bila sam najmlađa i trenirala sam sa tadašnjim juniorkama.

 

Travnicki.INFO: MVP si nedavno završenog Kengur kupa. Kako je po tebi prošao taj turnir?

Begić: Kengur kup sam čekala dugo vremena, jer sam prošle godine sa Vitezom također osvojila kup. Ove godine sa ekipom ŽKK Konjica smo u finalu pobijedili Teslić, a prethodno smo snage odmjerili sa Tešnjom i Vitezom.

 

Travnicki.INFO: Kako je došlo do ponude iz Slovenije? Da li si bila iznenađena i da li je bilo puno razmišljanja prije nego si prihvatila ponudu?

Begić: Ponuda iz Slovenije je bila kao grom iz vedra neba. Prije mjesec dana sam bila u Bijeljini i zahvaljujući mom treneru iz Viteza, Nikoli Frljiću i nastavnici Dragani Čojić iz Bijeljine, menadžeri ŽKK Athlete Celje su me pozvali da dođem na sedmodnevnu probu u Celje. Nakon te probe su mi javili da su treneri zadovoljni i da je sve u redu prošlo, i da bi me željeli u svojim redovima. Naravno bilo je premišljanja, ali prije par dana krenuli smo u proces mog potpunog prelaska u Celje i nastavka školovanja.

 

Travnicki.INFO: Kolike grad Travnik i KK Travnik imaju zasluge u tvom razvoju kao košarkašice?

Begić: KK Travnik ima velike zasluge jer sam tu napravila svoje prve kosarkaške korake.Gradu Travniku ipak ne mogu pripisati neke velike zasluge jer sam ipak nakon kratko provedenog vremena nastavila svoje treniranje u Vitezu zbog boljih uvjeta i boljeg rada sa mladima. Najveće zasluge pripadaju mojoj mami Nermini, koja mi je bila najveća podrška i koja je uložila velike napore u to da ja nikad ne propustim niti jedan trening.

 

Travnicki.INFO: Šta bi poručila svim mladim košarkašicama iz Travnika, koji je po tebi recept za uspjeh?

Begić: Moj odlazak u Sloveniju jeste veliki korak i jeste uspjeh, međutim ovo je samo mali dio onoga što ja zelim ostvariti. Smatram da se sve u košarci kao i u životu može ostvariti sa mnogo rada i odricanja, i na kraju malo sreće. Svima bih poručila da treniraju i da vjeruju u sebe, i da uspjeh neće izostati.

 

Sretno Amra!

 

Travnicki.INFO