Arhiva

Sutra u Travniku: Kreativni park

 

 

KREATIVNI PARK : Damir Imamović (SevdahLab)

O KREATIVNOM PARKU

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik pokreće poseban program pod nazivom„Kreativni park“,kojigrađanima Travnika dugoročno omogućava susrete sa renomiranim kulturnim stvaraocima iz zemlje i regiona. Kreativni park je svojevrsni otvoreni kulturni forum gdje se mladi upoznaju sa umjetničkim pravcima, procesima kreiranja koji bi ih trebali inspirirati da i sami pokušaju stvarati umjetnost. Renomirani autori, osim prezentacije svog rada i umjetničkih oblasti iz kojih dolaze, prezentuju i pozitivne priče o uspjehu u svijetu kulture.

Ovaj program podržava kreativno izražavanje mladih u različitim umjetničkim formama i ujedno ih ohrabruje da se aktivno uključe u kulturni život grada, kako bi formirali kulturne navike koje će njihovu sadašnjicu, ali i budući životni vijek učiniti inspirativnijim i kvalitetnijim. Park će građanima ponuditi da pobjegnu od svakodnevnice, te kroz razgovor i druženje otvore nove vidike.

Kreativni park  seriju predavanjazapočinje sa poznatim muzičarem Damirom Imamovićem. 

Vrijeme i mjesto održavanja: 06.09.2015., Tvrđava Stari grad, Barutana, sa početkom u 19.00 sati., nakon čega slijedi predavanje pozorišne rediteljice Selme Spahić 11. septembra.

DAMIR IMAMOVIĆ

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od djetinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga dede i jednog od najuticajnijih pjevača u historiji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svijet tog žanra, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Počinje nastupajući u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005.), Buybookovom Karabitu u Umjetničkoj galeriji BiH (2005. i 2006.). Ubrzo gostuje u Parizu te snima sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju “Bentbaša” (Goethe/Yaman, 2008.). Godine 2006. okuplja «Damir Imamović Trio» (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima «DI3 Svira Standarde» (Buybook). Nakon serije uspješnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Turskoj, DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u OKC “Abrašević” u Mostaru. “Abrašević Live” ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova “novog sevdaha” i donosi Triju nastupe na prestižnim scenama širom svijeta. Godine 2009. internacionalni kvartet Eric Vloeimans/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife i Damir nastupa u BiH, Srbiji i Holandiji. U aprilu 2010. godine izlazi prvi DI solo CD (Gramofon) kojim se kruniše uspješna serija solo nastupa i novi korak koji Imamović pravi s ovom najstarijom od svih formi izvođenja sevdaha. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima u sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, washingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr. Drugi DI solo CD zove se “Svrzina kuća” (iTM, 2011.). Od 2012. godine Damir ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića (sa Ivanom Mihajlovićem – el. bass, i Nenadom Kovačićem – perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.

SevdahLab interaktivni je projekt istraživanja i obrazovanja u sevdahu. Od 2010. godine Damir Imamović pored koncertnih aktivnosti nalazi vremena i za SevdahLab sesije koje nekada imaju oblik izlaganja s projekcijom i audio/video primjerima, a nekada i višednevnih praktičnih radionica. SevdahLab sesije do sada su održane u Amsterdamu, Baselu, Beogradu, Istanbulu, Zagrebu, Ljubljani, Munchenu, Chicagu i dr. Koncept radionice temelji se na ideji da je melodija primarni element po kojem sve drugo u sevdahu dobiva vrijednost i značenje. Ona je nit vodilja koja ujedinjuje sve žanrovske segmente sevdaha: različite pjesme, tekstove, melizme, harmonizacije, aranžmane…

Kontakt osoba: Oliver Jović (061/ 317 – 250)