BH Telecom
Arhiva

Mladi Travničani tvrde: Zaječarska Gitarijada nas je prevarila!

Travnički bend Holographic Human Element koji je po odluci međunarodnog žirija sveukupni pobjednik 48. Gitarijade u Zaječaru, ni devet mjeseci nakon takmičenja od obećanih nagrada nije dobio ništa. Ustanova Gitarijada Zaječar odbija potpisati i ugovor sa pobjednicima po kojem bi regulisali snimanje i izdavanje albuma, snimanje video spota i godinu dana marketinške podrške bendu.

Gitarijada je na konkursu za učešće objavljenom početkom marta 2014. godine pobrojala nagrade, te od čega se sastoje, a to je i detaljno pred kamerama objasnio direktor Gitarijade gospodin Perislav Ducić na press konferenciji povodom proglašenja polufinalista krajem maja 2014. godine. Nakon održavanja 48. Gitarijade početkom augusta 2014. godine Holographic Human Elementu je bilo potrebno dva mjeseca pokušaja i pismo nezadovoljstva upućeno članovima žirija da samo stupi u kontakt sa direktorom ustanove. Od tada počinje tirada lažnih obećanja i odugovlačenja izmirenja obaveza prema pobjedniku.

„Nismo željeli razgovarati o nacrtu izdavačkog ugovora koji nam je gospodin Ducić ponudio i to tek kada smo došli na vlastitu inicijativu u Zaječar na sastanak. Ponuđeni nacrt izdavačkog ugovora je bio napisan na jednoj stranici, nije sadržavao snimanje video spota, niti je bilo razrađene PR podrške. Ako danas pokušate na zvaničnoj web prezentaciji Gitarijade naći konkurs za učešće bendova na 48. Gitarijadi sa nabrojanim elementima nagrada, nećete uspjeti. Uklonjen je.

Nakon neispunjenih smo obećanja bili prinuđeni u zadnjem trenutku otkazati rezervisani studio, producenta, smještaj i prevoz. Boli činjenica da su ovogodišnji strani headlineri plaćeni više desetina hiljada eura, dok se Gitarijada ovako odnosi prema mladom pobjedničkom bendu. Mogu reći i bendovima, jer je situacija skoro ista i sa ostalim pobjednicima.

Naša karijera trpi zbog ovoga. Zato smo sav materijal predali advokatu i tražit ćemo naša prava sudskim putem.“ Kaže Adnan Đonlić, gitarista Holographic Human Elementa.


Holographic Human Element svira eksperimental i modernu klasiku protkane elementima New Age-a i progresivnog post-rocka i budi u vama ono što je vrh Gaussove krivulje zakopao duboko pod slojeve prosječnosti. Vodi vas na jedinstven put uvida u vaše vlastite osjećaje.

Bend koji na pitanje: „Odakle dolazite?“ odgovara sa: „Od srca!“ postoji od 2011. godine, ali tek od polovine 2013. godine počinje sa nastupima. Nakon samo četiri sporadična pojavljivanja pred publikom, menadžer benda „The Ocean“ ih bira među ponuđenim bendovima za predgrupu na koncertu u sarajevskom Domu mladih, a najveći muzički portal u Bosni i Hercegovini, muzickazona.ba ih proglašava najperspektivnijim bendom u narednoj, 2014. godini.

Nedugo je zatim ugovoreno još osam nastupa od kojih dva u Srbiji. Bend se upravo vratio sa 30 nastupa širom Evrope, a uskoro ulazi u studio na snimanje prvog albuma.

Za promotivnu kompoziciju „She Got Lost In Paris“ je multiinstrumentalistkinja Amy Denio (Kultur Shock, The Tiptons Sax Quartet) odsvirala harmoniku, a remiks i mastering demo snimka je uradio Bill Gould (Faith No More).

Iako bi se muzika Holographic Human Element-a mogla opisati Hesseovom frazom „Magično pozorište. Nije za svakoga.“, ipak ih skoro u svakom gradu vraćaju i po nekoliko puta na bis.

Bend sačinjavaju:

klavijature, sintovi – Minja Gromović
gitara – Adnan Đonlić
bas – Stjepan Markunović
bubanj – Ajdin Škulj
————————————————————
tonski tehničar – Darko Saračević