BH Telecom
Arhiva

Paklena noć za 200 vatrogasaca: Pelješac i Korčula i dalje gore

Požari na Korčuli i Pelješcu i dalje gore. Stotine vatrogasaca i vojska čitavu su se noć borili s plamenom stihijom, a otvoreni plamen još je uvijek vidljiv na više lokacija, prenosi novinska agencija Patria.

-Dobra je vijest da se požar jutros ne širi, gori unutar granica do kojih je jučer došao. Vatrogasci saniraju rubove požarišta, a upravo se vratio i kanader, vodenim bombama zalijeva otvoreni plamen. To je jako težak teren i gašenje će sigurno potrajati sljedećih nekoliko dana, rekao je za Index načelnik Općine Smokvica Lenko Salečić.

I mještani i gasitelji nadaju se da će požar biti stavljen pod kontrolu tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana.

-To je golema površina, prema našim procjenama izgorjelo je preko 800 hektara. Jedina svjetla tačka u ovoj tuzi koja nas je snašla jest to što nijedan ljudski život nije izgubljen. A izgorjeli su toliki maslinici, vinogradi, o šumi da ni ne govorim, kaže Salečić.

-Gasitelji su na nogama treću noć za redom, ne spavaju od subote, još im nije došla smjena. Općina i mještani uskaču, da dobiju barem jedan topli obrok, rekao je načelnik Smokvice, napominjući da je pred vatrogascima i dalje golem posao.

-Vatra još uvijek gori u Ponikvama, na nepristupačnom terenu u brdima, a otvoreni plamen je još uvijek i na Korčuli. Očekuje se skori dolazak kanadera, kažu iz županijskog centra 112.

U mjestu Pijavičino, u kojem se vatra tokom jučerašnjeg dana opasno približila kućama, jutros više nema otvorenog plamena. Nakon što je vatra jučer progutala dalekovode na više lokacija, bez struje su još danas dijelovi Trstenika i Pijavičinog.

Patria